AZ ÖT SZERETETNYELV

AZ ÖT SZERETETNYELV

A szeretetnyelv fogalma Gary Chapman nevéhez fűződik, aki azt vette észre a párterápiák során, hogy a felek nem veszik észre, hogy a másik mennyire szereti őt. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a felek másképpen fejezik is érzéseiket egymás iránt.

Ha alaposan megfigyeljük magunkat, felismerhetjük, hogy mi hogyan kedveskedünk szerelmünknek, hogyan tudatjuk vele, hogy milyen fontos is ő a számunkra. Persze, mi sem természetesebb, hogy fordítva mi pont ugyanezt várjuk a másiktól.

De mi van akkor, ha ő másképp mutatja ki a szerelmét és ő is ugyanezt a kifejezésmódot várja tőlünk?

Ekkor jön az az érzés, hogy a párunk nem szeret minket, úgy igazán. A valóság viszont az, hogy valószínűleg nagyon is szeret minket, csak éppen máshogy mutatja ki.

Öt szeretetnyelvet különböztetünk meg.

Az első szeretetnyelv: a testi érintés

Talán a legkézzelfoghatóbb, legnyilvánvalóbb szeretetnyelv a testi érintés.

Ha nagyon fontos számodra, hogy reggel csókkal, simogatással, összebújással kezd a napot, és nem tudsz úgy elmenni a párod mellett, hogy ne érnél hozzá, könnyen lehet, hogy az elsődleges szeretetnyelved a TESTI ÉRINTÉS.

Ezt a fajta intimitást egy kézfogás is kifejezhet, de lehetséges, hogy valaki csak akkor érzi, hogy igazán szereti a párja, ha hosszabb időre a másik nyaka, válla köré fonhatja a karját és jó szorosan magához öleli kedvese.

 

A második szeretetnyelv: az ajándékozás

Jellemző rád, hogy:

 • bevásárlás során veszel valami meglepetést kedvesednek?
 • párod szülinapi álomajándékát már hetekkel korábban beszerzed?
 • csokit vagy más apróságot rejtesz szerelmed táskájába?

Ha a válaszod igen, minden bizonnyal az AJÁNDÉKOZÁS a te szeretetnyelved.

Ennek megfelelően, nemcsak adni szeretsz, de kapni is. Így lelkesen várod az ünnepeket, és örömmel fogadod, ha szeretteid kitalálják vágyaidat. Nem az ajándék értéke a lényeg, hanem a figyelmesség, amivel kifejezhető a másiknak, hogy fontos számodra.

 

A harmadik szeretetnyelv: az elismerő szavak

Fontos számodra, hogy párod kedves szavakkal megköszönje, hogy:

 • milyen finom vacsival vártad,
 • mennyire figyelmes vagy, hogy emlékezteted őt édesanyja születésnapjára,
 • minden nap széles mosollyal várod haza, és ettől neki is jobb kedve lesz?

Ha a fentiek mellett az is jellemző rád, hogy gyakran küldesz szerelmes üzeneteket szíved választottjának, szavakkal ismered el, hogy mennyire hálás vagy, hogy számíthatsz rá akár a háztartásban, akár egy nehéz élethelyzetben, gyakran dicséred meg külsejét, kedvességét, akkor minden bizonnyal az ELISMERŐ SZAVAK a szeretetnyelved.

 

A negyedik szeretetnyelv: a szívesség

Szeretsz párod kedvében járni, különösen figyelsz arra, hogy hol és miben tudsz neki segíteni?

Ha jellemző rád, hogy kérés nélkül:

 • kivasalod reggel szerelmed ruháját, hogy ezzel is időt spórolj neki,
 • leviszed helyette a szemetet, pedig ez általában az ő feladata,
 • elmész érte a munkahelyére, mert tudod, hogy mennyire fáradt,

akkor nagy valószínűséggel a SZÍVESSÉG a szeretetnyelved.

Ez abból is kiderülhet, hogy akkor érzed, hogy igazán fontos vagy párodnak, amikor ő is hasonló gesztusokat tesz feléd, akár úgy, hogy bevásárol helyetted munka után, vagy, amikor látja, hogy semmire sincs időd, megfőzi helyetted a vacsorát.

Ezek a kedvességek önzetlenséget feltételeznek, tehát akinek a szívesség a szeretetnyelve, nem vár viszonzást ezekért a tettekért.

Az ötödik szeretetnyelv: a minőségi idő

Magadra ismersz az alábbi mondatok alapján?

 • „Mindegy, hogy mit csinálunk hétvégén, csak legyünk együtt.”
 • „Kérlek, ne nyomkodd a telefonod, ha beszélgetünk, szeretném, ha ilyenkor csak rám figyelnél.”
 • „Olyan jól esett, mikor tegnap lesétáltunk a Duna-partra és megosztottad velem a terveidet.”

Ha a te szavaid is lehettek volna a fentiek, akkor könnyen lehet, hogy a MINŐSÉGI IDŐ a szeretetnyelved.

Ebben az esetben jellemző rád, hogy minél több időt szeretnél kettesben tölteni pároddal. Nem az a lényeg, hogy minél messzebb utazzatok, minél érdekesebb programot találjatok, hanem, hogy igazán egymásra tudjatok hangolódni. Ez lehetséges egy esti séta, egy sütizés, egy kártyázás alkalmával is.

Az együtt töltött idő attól lesz minőségi, hogy csak egymásra figyeltek.

 

Gyakran előfordul, hogy VALAKINEK TÖBB SZERETETNYELVE VAN, de ebben az esetben is jellemző, hogy van egy kiemelkedő, az elsődleges.

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy melyik a saját, és párunk szeretetnyelve, ide kattintva elérhető a TESZT, amelynek kitöltését követően, az útmutató segítségével könnyen ki is értékelhetjük és  megtudhatjuk a választ.

Fontos megjegyezni, hogy a szeretetnyelv nem csak a párkapcsolatokban működik, hanem szüleinkkel, barátainkkal, más fontos személyekkel való kapcsolatot is gazdagíthatjuk azáltal, hogy megfigyeljük, hogy nekik hogyan tudjuk leginkább kifejezni szeretetünket.

Comments are closed.