Browsed by
Tag: önismeret

A békés harcos útja

A békés harcos útja

/Peaceful Warrior, 2006/

A békés harcos útja egy igaz történeten alapuló filmdráma. Dan Millman önéletrajzi könyve alapján készült.

Dan egy fiatal férfi tornász, akinek minden vágya és tettének célja, hogy egyszer sikeres, elismert tornász legyen. Hedonista életet él, veszélyt nem ismerve próbál ki merész feladatokat és edzői utasítás ellenére is hajtja magát folyamatosan. Ám egy nap motorbalesetet szenved, és az eddigi élete hirtelen teljesen megváltozik. Nem tornászhat tovább versenyszerűen. Azonban találkozik valakivel, aki segít neki önmagát felépítenie és egy teljesen új Dant megformálnia. Dan egy igazi harcosként megtanul a jelenben élni, értékelni másokat és önmagát, és élvezni az életet, mindezt úgy, hogy továbbra sem adja fel álmait…

A film izgalmas és nagyon tanulságos, érdemes megnézni.

Oroszlán

Oroszlán

/Lion, 2016/

Az Oroszlán című filmet már többen ajánlották figyelmembe azzal a mondattal, hogy érdemelne egy posztot, így nagy lelkesedéssel kezdtem bele, és valóban nem csalódtam. Nem egy könnyed film, ez tény, de a mondanivalója és igaz történet alapja miatt nagyon is érdemes megnézni.

A történet egy indiai fiú életéről szól, aki 5 éves korában nagyon messze kerül szülővárosától. Mivel korai emlékei zavarosak és hiányosak, így felnőtt fejjel, amikor már Ausztráliában él szerető örökbefogadó családjában, hiába kutat az otthona, vér szerinti családja iránt, nem jár sikerrel. Évekig él azzal az érzéssel, hogy mindenhol idegen, hiába kapott egy nagyon jó családot az élettől, igaz barátokat és szerelmet, mégsem találja a boldogságot, hiszen nem tudja, hogy ki is ő valójában, honnan jött és azt sem, hogy a vér szerinti családja él-e még. Azzal a bűntudattal él évtizedeken keresztül, hogy elveszett családja azóta is szenved miatta.

A film hitelesen mutatja be, hogy mit élhet át az az ember, aki nem tudja honnan jött, nem találja az igazi gyökereit, és hiába kap meg mindent az élettől, ami teljességet jelenthetne neki, ezt az űrt semmi sem tudja betölteni, egészen addig, amíg…

 

 

 

Gran Torino

Gran Torino

/Gran Torino, 2008/

A Gran Torino című film Clint Eastwood egyik zseniális filmje és alakítása.

A történet egy zsémbes amerikai öregúrról és a szomszédjába költöző ázsiai családról szól. A kapcsolatuk elég viharosan indult, pont mint a férfi összes többi kapcsolata az emberekkel. De aztán, ahogy egyre közelebb engedi magához a szomszéd családot, főleg Thaot, egyre inkább kinyílik és másképp látja nem csak az embereket és szándékukat, de a világot és önmagát is.

A film bemutatja a különböző bandák egymáshoz való viszonyát, a farkas törvények uralmát és azt, hogy mennyire nehéz szabadulni ezeknek az elnyomásától. Megértjük Walt Kowalski viselkedésének okát és végignézhetjük egy igaz barátság kibontakozását. Érdemes megnézni!

Kszi, Simon

Kszi, Simon

/Love, Simon, 2018/

A Kszi, Simon című film egy romantikus vígjáték, mely elsőre egy tipikus történetnek tűnik: hétköznapi tinikkel, problémákkal; egészen addig míg meg nem tudjuk Simon, a főszereplő nagy titkát.

Ma már egyre inkább elfogadottá válik a homoszexualitás, de még mindig meglepi az embereket, ha ezzel a filmvásznon is találkoznak és hiába tűnik ugyanolyan folyamatnak egy szerelem kibontakozása, ha két azonos neműről van szó, még mindig falakba tud ütközni a közvélemény által az elfogadottsága.

Holott ez a történet két fiatalról szól, az ő megismerkedésükről, szerelmük kibontakozásáról, az elvesztésétől való félelemről, azzal megnehezítve, hogy először maguknak kell elfogadniuk, hogy ők azonos nemű embert szeretnek. Majd ezt felvállalni barátok, család előtt és reménykedni abban, hogy a coming out hatására senki sem fog elfordulni tőlük.

A film jól mutatja be Simon belső vívódását, és azt, hogy az ember nem tud sokáig egy ekkora titkot magában tartani anélkül, hogy közben ne zárkózna be arra várva, hogy végre újra levegőt vehessen…

Túl szexi lány

Túl szexi lány

/I Feel Pretty, 2018/

A Túl szex lány című film elsőre egy tipikus vígjátéknak tűnhet kevés mondanivalóval, sok kacagással. De ha utánajárunk, hogy valójában miről is szól, egyből meglátjuk, hogy a filmnek bizony komoly üzenete van.

A történet főszereplője, Renee egy átlagos lány, átlagos munkával, átlagos külsővel, kevés önbizalommal. Ha magára néz, egy duci lányt lát, aki csak ábrándozik az álommunkáról és a szőke hercegről; mígnem egy napon arra eszmél, hogy egy teljesen más lány tekint vissza rá a tükörből… Ez a lány vonzó, hisz magában, tisztában van az értékeivel, és úgy érzi, hogy megérdemli, hogy sikeres legyen a munkában és a szerelemben is.

A film mondanivalója, hogy az önbizalom belülről jön, ugyanis Renee külsejében semmi sem változott ez idő alatt.

Vajon, ha elkezdenénk hinni magunkban, felsorakoztatnánk az értékeinket és ezeket beépítenénk a magunkról való gondolkodásunkba, mennyivel lehetnénk sikeresebbek és ezáltal elégedettebbek az életünkkel?

My Girl és My Girl 2.

My Girl és My Girl 2.

/My Girl – Az első szerelem, 1991

My Girl 2. – Az első igazi kaland, 1994/

A My Girl 1. és 2. című összekapcsolódó filmek az egyik legjobb tinifilmek, amik nagyon jól mutatják be egy fiatal lány életének nem hétköznapi és hétköznapi nehézségeit.

A történet főszereplője Vada, aki míg az első részben a barátság, szerelem érzésével ismerkedik és küzd édesanyja elvesztésével járó fájdalommal, a második részben egy igazi kalandban lesz része, ami által nem csak családját, de önmagát is feltérképezi.

A film(ek) szórakoztatóak, életszagúak és visszaröppent minket azokba a 90-es évekbe, amikor még igazán lehetett gyereknek lenni; fára mászni, biciklizni reggeltől-estig, “jó reggeltet” kiabálni a szomszédnak…megélni a pillanatot.

NAPOS OLDAL

NAPOS OLDAL

/Silver Linings Playbook, 2012/

A Napos oldal című film az újrakezdésről, a lehetőségekről és a boldogság kereséséről szól.

A film főszereplője egy olyan férfi, aki mindenét elveszítette: a feleségét, az állását, a házát, de leginkább önmagát. Most pedig 8, elmegyógyintézetben töltött hónappal később szeretne mindent újrakezdeni és legfőképp visszakapni feleségét.

Mivel elvesztette otthonát is, így kénytelen hazaköltözni szüleihez. Ekkor megismerkedik Tiffanyval, aki szintén mentális problémákkal küzd. A kettejük kapcsolata kvázi üzleti alapon nyugszik, ami mégis megváltoztatja mindkettejük életét…

Mikor a boldogságunkat keressük, sokszor nem is tudjuk, hogy mit is keresünk pontosan egészen addig, amíg meg nem találjuk.

Fehér leander

Fehér leander

/White Oleander, 2002/

A Fehér leander című dráma egy anya és lánya kapcsolatát, egymásra gyakorolt hatását mutatja be egy sajátos környezetben.

A film egy szerelmi csalódás miatti gyilkossággal kezdődik, aminek hatására a 15 éves lányát egyedül nevelő anya börtönbe kerül. A 15 év alatt kialakult szoros kötelék sosem szakad meg kettejük között, melynek súlyos ára van a lány életében. Többször kerül nevelőszülőkhöz, nevelőotthonba.

Amikor a hányatott sorsú lány kezd boldogulni, kötődni valakihez, aki jól bánik vele, anyja mindig figyelmezteti, hogy ez csak múló ábránd, hisz csak ők vannak ketten egymásnak. A lány akarva-akaratlanul édesanyja szavait megfogadva kezd mindig egy újabb fejezetet az életében, míg egy nap választás elé állítja édesanyját…

A film tökéletesen mutatja be, hogyan lehet egy pillanat alatt egy egész életet lerombolni és feldolgozhatatlan sebeket ejteni a gyermek lelkén, amiket csak az idő, az erő és a megfelelő társas támasz tud valamelyest behegeszteni.

ÚTRAVALÓ

ÚTRAVALÓ

“Mikor valaki nem értékeli magát, annak van előtörténete. Mégpedig az, hogy valakit valamikor, amikor szüksége lett volna rá, őt nem értékelték. Ezért a segítő kapcsolatban, ahogyan értékelünk, megbecsülünk és tisztelünk egy másik embert, tulajdonképpen lehetőséget biztosítunk arra, hogy ő olyan tapasztalatok birtokába jusson, amely tapasztalatok kevésbé vagy hiányosan állnak rendelkezésére, s ezekből a tapasztalatokból kiindulva ő maga dönthet úgy, hogy elkezd másképpen tekinteni saját magára, például tudatosan úgy dönt, hogy abbahagyja önmaga bántalmazását.”

/Pál Feri/

Párkapcsolat építő csoport

Párkapcsolat építő csoport

PÁRKAPCSOLAT ÉPÍTŐ CSOPORT BUDAPESTEN


A hamarosan induló párkapcsolat építő csoportot:

KIKNEK AJÁNLOM? Minden párnak, aki szeretné fejleszteni a kommunikációját, szeretet kifejezését, konfliktuskezelését, és ezáltal egy boldogabb párkapcsolatban szeretne élni.

HOL? Budapest, 11. kerület (Gazdagrét)

MIKOR? Péntek délután vagy szombat délelőtt (igényfelmérés alapján)

MENNYI IDEIG FOG TARTANI? 5 alkalom, heti egyszer 2 óra

MENNYIBE KERÜL? páronként 10.000,- Ft/alkalom

További információ, JELENTKEZÉS: Várszegi Eszter pszichológus, család- és párterapeuta jelölt: info@varszegieszter.hu, 06-30-377-1766.

“Minden jól működő párkapcsolat alapfeltétele,

hogy a felek szeretettel elfogadják egymást olyannak, amilyenek.

Ez lehetséges is, csak jobban kéne ismerni hozzá mind önmagunkat, mind a másikat.” (Lux Elvira)