Browsed by
Tag: boldogság

Nyitva

Nyitva

/Nyitva, 2018/

A Nyitva című film egy magyar romantikus vígjáték, ami most látható a mozikban.

A film egy párról és az ő párkapcsolati válságukról szól, amire különböző megoldásokat próbálnak találni. Fanni és Bálint, a főszereplők eleinte listát írnak arról, hogy mire figyeljen a másik, milyen szexuális igényeik lennének, amikkel a kapcsolatukba újra be tudnák hoznia  tüzet. Azonban kapnak egy tanácsot, miszerint próbálják ki a nyitott kapcsolatot, azaz szexuális igényeiket a hálószobán és akár a kapcsolaton kívül is elégítsék ki.

Ennek különböző módozatait tesztelve egyre inkább azt érzik, hogy elbizonytalanodnak a másik, iránta érzett szerelmében és felvetődik a kérdés, hogy ez vajon hova vezet?

A film egy viszonylag új keletű dolgot: a nyitott kapcsolatot pedzegeti, mindezt humorral és tabukat döntő őszinteséggel.

Vajon mi képesek lennénk elengedni párunkat annak érdekében, hogy újra visszataláljon hozzánk vagy ez a bizalom oly fokú megrengésével járna, hogy onnan már nincs visszaút, hiába adtunk és kaptunk zöld utat?

Az a hülye szív

Az a hülye szív

/Dieses bescheuerte Herz, 2017/

Az a hülye szív című film egy igazán megható, humoros és elgondolkodtató, igaz történeten alapuló film. Egy picit az Életrevalók című film jut eszembe róla.

Adott egy 30 év körül rosszfiú, Lenny, akinek abból állnak a napjai, hogy bulizni megy, másnap pedig végig alszik, valamint adott egy 15 éves fiú, aki súlyos szívbetegségben szenved. A közös bennük az, hogy mind a ketten jól ismerik a kisfiú kezelő orvosát, ugyanis Lenny édesapja, aki megvonja fiától az anyagi támogatását egészen addig, amíg nem foglalkozik Daviddel, a beteg fiúval. És ekkor elkezdődik egy életre szóló kaland. David megkapja azokat az élményeket, amitől végre azt érzi, hogy élhet, míg Lenny átértékeli az élet valódi értékeit.

Ez a film nem csak tanulságos, de valóban szívbemarkoló is. Érdemes megnézni!

Marvin szobája

Marvin szobája

/Marvin’s Room, 1996/

A Marvin szobája egy 90-es évekbeli film, amely sok témát érint, tele humorral és drámai elemekkel.

A történet főszereplője a cím ellenére két lány, akik 20 éve nem találkoztak, pedig testvérek. Bessie és Lee teljesen más életet élnek, míg előbbi az édesapját, Marvint és nagynénjét ápolja, addig Lee két fiát neveli és próbálja megvalósítani álmait.

A történet bár kicsit felszínesen, de jól mutatja be a két lány élete közti különbséget, és ezáltal egymás iránt érzett szeretet és olykor haragot; Lee és idősebb fia közti harcot; és egy szétszakadt család újra összekovácsolását Marvin szobájában.

A film tele van olyan poénokkal, amiken még ma is ugyanúgy tudunk kacagni, mint 20 évvel ezelőtt. Ugyanakkor elgondolkodtat, egy betegség kell hozzá, hogy újra találkozzanak a családtagok és feloldják a köztük lévő ellentétet?

A szerelem hálójában

A szerelem hálójában

/You’ve Got Mail, 1998/

A szerelem hálójában című romantikus vígjáték sokak által ismert, népszerű film a 90-es évek végéről, amikor még másképpen működött az online társkeresés.

A film két főszereplője különös történetét követhetjük végig, egyrészt egymás legnagyobb ellenségei, másrészt ők egymás legfőbb szerelmes vágyai.

Az internetes társkeresés előnye, hogy ismeretlen emberek úgy tudnak találkozni a virtuális térben, hogy talán a valóságban sosem futnának össze és esélyük sem lenne közelebb kerülni egymáshoz; míg a hátránya, hogy olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel a másikat, amilyenekkel a valóságban nem rendelkezik, kvázi megidealizáljuk…

Ma már az online társkeresés egyszerűbb, gyorsabb és elfogadottabb, ugyanakkor érdemes a személyes találkozást nem elhúzni, mert a kölcsönös vonzalom, szerelem csak így tud kialakulni.

 

Túl szexi lány

Túl szexi lány

/I Feel Pretty, 2018/

A Túl szex lány című film elsőre egy tipikus vígjátéknak tűnhet kevés mondanivalóval, sok kacagással. De ha utánajárunk, hogy valójában miről is szól, egyből meglátjuk, hogy a filmnek bizony komoly üzenete van.

A történet főszereplője, Renee egy átlagos lány, átlagos munkával, átlagos külsővel, kevés önbizalommal. Ha magára néz, egy duci lányt lát, aki csak ábrándozik az álommunkáról és a szőke hercegről; mígnem egy napon arra eszmél, hogy egy teljesen más lány tekint vissza rá a tükörből… Ez a lány vonzó, hisz magában, tisztában van az értékeivel, és úgy érzi, hogy megérdemli, hogy sikeres legyen a munkában és a szerelemben is.

A film mondanivalója, hogy az önbizalom belülről jön, ugyanis Renee külsejében semmi sem változott ez idő alatt.

Vajon, ha elkezdenénk hinni magunkban, felsorakoztatnánk az értékeinket és ezeket beépítenénk a magunkról való gondolkodásunkba, mennyivel lehetnénk sikeresebbek és ezáltal elégedettebbek az életünkkel?

Fel!

Fel!

/Up, 2009/

A Fel! című animációs film nemcsak gyerekeknek ajánlott, hanem felnőtteknek is. Maga a történet is talán leginkább felnőttfejjel érthető meg. A történet picit a Dennis, a komiszra hajaz abból a szempontból, hogy itt is megjelenik előttünk egy szomorú, zsörtölődő öregember, és egy csupaszív, huncut kisfiú, aki mindent megtesz azért, hogy mosolyt csaljon a másik arcára.

A Fel! című mesében egy régi álmot kergetve nem szokványos módon kel útra a 78 éves Carl, akihez potyautasként csatlakozik egy kisfiú, akiknek a kalandjait végigkísérhetjük.

A matiné több, mint egy mese, több, mint egy szórakoztató animációs film; megmutatja nekünk, hogy amikor már minden veszve van, akkor is lehet kiút, és lehet találni örömet az életben, csak meg kell látnunk.

HECTOR A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN

HECTOR A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN

/Hector and the Search for Happiness, 2014/

A Hector a boldogság nyomában már önmagában is egy sokat sejtető film a címe alapján.

A történet egy olyan pszichiáterről szól, aki úgy érzi, hogy úgy ad tanácsokat, hogy közben ő semmit sem tud az életről, a boldogságról. Ennek megváltoztatására úgy dönt, hogy utánajár a boldogság forrásának…

A film jól mutatja be a kiégés jeleit, és azt, hogy hogyan lehet ezen változtatni. Egyfajta bakancslistát is követ Hector a filmben, ami szintén arra sarkallhat minket, hogy mi is gyűjtsük össze azokat a dolgokat, élményeket, helyeket, amiket még szeretnénk elérni az életünk folyamán, és tegyük is meg őket.

A másik kérdés pedig, hogy vajon nekünk mit jelent a boldogság, boldogok vagyunk, mit tudunk tenni azért, hogy boldogok/boldogabbak legyünk…?

NAPOS OLDAL

NAPOS OLDAL

/Silver Linings Playbook, 2012/

A Napos oldal című film az újrakezdésről, a lehetőségekről és a boldogság kereséséről szól.

A film főszereplője egy olyan férfi, aki mindenét elveszítette: a feleségét, az állását, a házát, de leginkább önmagát. Most pedig 8, elmegyógyintézetben töltött hónappal később szeretne mindent újrakezdeni és legfőképp visszakapni feleségét.

Mivel elvesztette otthonát is, így kénytelen hazaköltözni szüleihez. Ekkor megismerkedik Tiffanyval, aki szintén mentális problémákkal küzd. A kettejük kapcsolata kvázi üzleti alapon nyugszik, ami mégis megváltoztatja mindkettejük életét…

Mikor a boldogságunkat keressük, sokszor nem is tudjuk, hogy mit is keresünk pontosan egészen addig, amíg meg nem találjuk.

Párkapcsolat építő csoport

Párkapcsolat építő csoport

PÁRKAPCSOLAT ÉPÍTŐ CSOPORT BUDAPESTEN


A hamarosan induló párkapcsolat építő csoportot:

KIKNEK AJÁNLOM? Minden párnak, aki szeretné fejleszteni a kommunikációját, szeretet kifejezését, konfliktuskezelését, és ezáltal egy boldogabb párkapcsolatban szeretne élni.

HOL? Budapest, 11. kerület (Gazdagrét)

MIKOR? Péntek délután vagy szombat délelőtt (igényfelmérés alapján)

MENNYI IDEIG FOG TARTANI? 5 alkalom, heti egyszer 2 óra

MENNYIBE KERÜL? páronként 10.000,- Ft/alkalom

További információ, JELENTKEZÉS: Várszegi Eszter pszichológus, család- és párterapeuta jelölt: info@varszegieszter.hu, 06-30-377-1766.

“Minden jól működő párkapcsolat alapfeltétele,

hogy a felek szeretettel elfogadják egymást olyannak, amilyenek.

Ez lehetséges is, csak jobban kéne ismerni hozzá mind önmagunkat, mind a másikat.” (Lux Elvira)