Browsed by
Tag: gyász

Minden, minden

Minden, minden

/Everything, Everything, 2017/

 

A Minden, minden című film alaptörténetét az elmúlt néhány évben több film is feldolgozta, így önmagában nem lenne egy különleges alkotás, de ennek a filmnek a vége teljesen más kicsengést ad, mint a többi, hasonló témájú.

A történet arról szól, hogy van egy fiatal lány, aki nem hagyhatja el az otthonát egy ritka betegség miatt. Ám egy napon megjelenik a szomszéd házban egy fiatal fiú, akivel kölcsönösen szimpatizálnak, mindezt az üvegfalon keresztül…egy darabig. A lányban egyre erősebb a vágy, hogy találkozzanak, majd, hogy láthassa a z óceánt, azonban anyja ezt semmilyen körülmények között sem engedi, hiszen mi lesz vele, ha férje és másik gyermeke után lányát is elveszti?! Végül a lány kilép a számára veszélyes, kinti világba.

A film igazi mondandója ezután válik világossá, amikoris az anyai féltés, szeretet vagy inkább önzés kerekedik felül. Tanulságos, elgondolkodtató film.

A régi város

A régi város

/Manchester by the Sea, 2016/

A régi város című film szintén egy Oscar-díjas alkotás. A történet nagyon valósághűen, hiteles mutatja be tragédiák feldolgozását több szálon is.

A dráma középpontjában egy kamasz srác és nagybátyja története áll, ugyanakkor ennél sokkal többről van szó.

A film kiválóan mutatja be, hogy mindenki másképp dolgozza fel az őt ért traumákat és mindenkinek másfajta megküzdési stratégiája van; van, aki tagadásba, van, aki alkoholba menekül és van, aki megpróbál továbblépni és újra felépíteni az életét. Ugyanakkor egy valamiben mindenki azonos: soha nem lesz már olyan az életük, mint az előtt, hogy elveszítettek valakit, aki nagyon közel állt hozzájuk.

A film nem csak a forgatókönyv, de a főszereplő alakítása miatt is megkapta azt a bizonyos szobrot, ami, mind a két kategóriában méltó helyet talált magának.

Három óriásplakát Ebbing határában

Három óriásplakát Ebbing határában

/Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017/

A Három óriásplakát Ebbing határán című film az idei Oscar gála egyik “főszereplője” volt, így azt hiszem, hogy mindenképpen érdemes figyelmet szentelni ennek a filmnek.

A történet egy dráma, amelyben egy anya szeretné – és ezért mindent meg is tesz – , hogy a rendőrség komolyabban vegye lánya meggyilkolásának esetét és elkövetőjének felderítését. Az alkotás valóban megrázó, és a film egész ideje alatt érezzük a feszültséget, rövid idő után nem csak a képernyőn, hanem saját magunkban is. Bármennyire is együttérzünk az anyával, olykor annyira ijesztő az Oscar-díjas alakítása és elvetemültsége, hogy szinte megsajnáljuk a többi szereplőt is.

A három óriásplakátról szóló film csak az alakítások miatt nagyszerű, hanem a forgatókönyv is olyan csavarokat tartalmaz, ami kapcsán joggal izguljuk végig a filmet és nézzük végig az anya és a körülötte élők kálváriáját, fájdalmát.

Életem Cukkiniként

Életem Cukkiniként

/Ma vie de Courgette, 2016/

Az Életem Cukkiniként egy olyan családi animációs film, ami nagyon sok mondanivalóval lett megfűszerezve.

A történet egy hányatott sorsú kilencéves kisfiúról szól, akinek nagyon fiatal kora ellenére folyamatos nehézségekkel kell szembenéznie; édesanyja elvesztésével, gyerekotthonba kerüléssel, beilleszkedési nehézségekkel és saját érzéseivel való megküzdéssel.

Az animációs köntösbe bújtatott dráma ezzel a képi világgal könnyedebb tud lenni, valamint a humorral próbálják kompenzálni ezt a nehéz témát, amit úgy sikerül elérni, hogy mégis kellő nyomot hagy bennünk.