Browsed by
Tag: testvér

Hétköznapi emberek

Hétköznapi emberek

/People like us, 2012/

A Hétköznapi emberek egy valós történetet dolgoz fel. A film valóban egy nem mindennapi, de olyan valósághű szituációt mutat be, amivel talán mi is egyre gyakrabban találkozhatunk.

A főszereplő, Sam egy húszas éveiben járó hétköznapi srác hétköznapi problémákkal: munkájában kudarc éri, bedől a cége, hiába vannak meg a megfelelő képességei hozzá, valamint megtudja, hogy édesapja elhunyt.

A fiú kénytelen szülővárosába utazni a temetésre bármennyire is nem szeretne, ugyanis régóta nem tartja a kapcsolatot családjával, csak a sérelmeit dédelgette velük kapcsolatban. Azonban, amikor hazaér váratlan fordulatként megtudja, hogy van egy nővére nem hétköznapi apja részéről. Sam egyszerre érez mérhetetlen dühöt és kíváncsiságot eltitkolt testvére és annak fia iránt, így titokban felkeresi őket.

Vajon hogyan alakul a kapcsolatuk, mennyire tudnak egy hétköznapi testvérpárrá alakulni és hogyan hatnak egymás életére?

A történet az elfogadásról, családi titkokról és azok hatásáról és a családi kötelékekről szól; valóban elgondolkodtató.

Micsoda csapat

Micsoda csapat

/A League of Their Own,1992/

A Micsoda csapat egy kevésbé ismert, de annál jobb sportfilm. A történet a második világháború idején játszódik, mégsem a csatatér került főszerepben, még csak nem is a férfiak, hanem a baseball és a nők.

A film azt mutatja be, hogy a férfiak okozta hiányban mégis hogyan tudott a sport, mint szórakozás, mint közösségépítő eszköz fennmaradni. Erre pedig azt a megoldást találták, hogy a nők fognak játszani. A film nagyon jól szemlélteti a kor hangulatát a zenék, a jelenetek, a párbeszédek által.

A Micsoda csapat ugyanakkor több, mint egy sportfilm: van benne testvérviszály, igazi csapatjáték, rivalizálás és a női szerepek bemutatása. Ebben az időben a nőknek még kizárólag a konyhában és a gyerek mellett volt a helyük, és óva intették a társadalom tagjait attól, hogy ez változzon, mert az a családok felbomlását jelentheti.

Ma már elfogadott, hogy a női és a férfi szerepek fellazultak, és egészen átjárhatók. Talán nem is az a lényeg, hogy ki főz, ki keres több pénzt, hanem, hogy hogyan tudják elérni a felek, hogy  megmaradjon az egyensúly.