Browsed by
Tag: akadály

A békés harcos útja

A békés harcos útja

/Peaceful Warrior, 2006/

A békés harcos útja egy igaz történeten alapuló filmdráma. Dan Millman önéletrajzi könyve alapján készült.

Dan egy fiatal férfi tornász, akinek minden vágya és tettének célja, hogy egyszer sikeres, elismert tornász legyen. Hedonista életet él, veszélyt nem ismerve próbál ki merész feladatokat és edzői utasítás ellenére is hajtja magát folyamatosan. Ám egy nap motorbalesetet szenved, és az eddigi élete hirtelen teljesen megváltozik. Nem tornászhat tovább versenyszerűen. Azonban találkozik valakivel, aki segít neki önmagát felépítenie és egy teljesen új Dant megformálnia. Dan egy igazi harcosként megtanul a jelenben élni, értékelni másokat és önmagát, és élvezni az életet, mindezt úgy, hogy továbbra sem adja fel álmait…

A film izgalmas és nagyon tanulságos, érdemes megnézni.

Tűzszekerek

Tűzszekerek

/Chariots of Fire, 1981/

A Tűzszekerek című film 4 Oscar-díjat nyert remek alkotás az 1980-as évekből, de ez mit sem változtat azon, hogy a mai napig egy sokak által nagyon szeretett és sokszor látott film. A történet az 1924-es párizsi olimpiát idézi meg igaz történetre alapozva. A két főszereplő futó: Harold és Eric Angliát képviselik a  rangos eseményen.

Nemcsak a sikerért küzdenem, hanem annál sokkal nemesebb cél érdekében. Míg egyikük vallási dicsőséget kíván elérni az aranyéremmel, addig a másikuk a zsidó nép önbecsüléséért, elfogadtatásáért küzd. Ezekkel a mély érzésekkel és elvekkel áthatott versenyben a nézők is igazi részesei a történetnek, átérezve a feszültséget, szurkolást.

A film nemcsak a történet miatt érdemli meg, hogy a legjobb filmek közé soroljuk, hanem Vangelis katarzist kiváltó zenéje miatt is. Tiszta szívből ajánlom a filmet mindenkinek.

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Zöld könyv – Útmutató az élethez

/Green Book, 2018/

A Zöld könyv- Útmutató az élethez című film kapta idén a legtöbb Oscar-díjat, így méltán nevezhetjük, egy elismert remek alkotásnak.

A történet valós ihletésű, aminek főszereplői hasonló életkorú férfiak, teljesen más élettel. Tony Vallelonga, vagy ahogy mindenki hívja Hantás Tony egy nagyszájú, inkább erővel, mint ésszel érvelő családapa lesz Don Shirley zongoraművész sofőre.  A feladat egyszerűnek tűnik, Tony vigye A-ból B-be a “dokit”, aki turnéra indul.

Ám, abból kifolyólag, hogy Don Shirley afroamerikai származású, ez sokkal bonyolultabbá válik, ugyanis a 60-as években járunk, ahol még nagyon is élt a rasszizmus szelleme. A fehér emberekből álló közönség tapsolt és fizetett azért, hogy meghallgathassa a művész urat…egészen addig, amíg a színpadon állt, miután lelépett a rivaldafényből, ugyanolyan színes bőrűvé vált, mint a cselédek, felszolgálók, gyapotszedők, akiknek sokkal kevesebb joguk van.

A film a mélyen elgondolkodtató mivolta mellett üde és szórakoztató, a katarzis élménnyel együtt. Érdemes megnézni!

Sérülés

Sérülés

/Concussion, 2015/

A Sérülés című film egy igaz történet alapján játszódó mozifilm. A Will Smith által alakított főszereplő egy törvényszéki patológus, aki kiváló szakértelemmel és rendkívül emberi módon nyúl “ügyfeleihez”.

A Sérülés egy amerikai focista boncolásával kezdődik, amely során kiderül, hogy mi lehet a halála és azt megelőző betegsége hátterében. Ez a tény azonban egy eset kapcsán még nem számít bizonyítottnak, ráadásul igen érzékenyen érinti az amerikai fociligát, így hiába a nagy felfedezés, ez nem tud napvilágot látni.

A történet nagyon élethűen mutatja be azt a helyzetet, amikor egy “jelentéktelen” orvos szava semmit sem ér, ha ezáltal veszélybe kerülhet egy biznisz és így rengeteg pénz; még akkor sem, ha sportolók élete kerül ezáltal veszélybe.

A film a kitartásról, elhivatottságról és az igazságról szól, annak minden veszélyével együtt.

Szerelembe gurulva

Szerelembe gurulva

/Tout Le Monde Debout, 2018/

A szerelembe gurulva című francia film egy romantikus vígjáték, amelynek főszereplői kerekesszékben találkoznak és találnak egymásra.

A történet férfi főszereplője egy 50 év körüli sármos  nőcsábász, aki egy dologtól sem tart annyira, mint az elköteleződéstől, így mindent megtesz azért, hogy újabb és újabb praktikákkal hódítson meg hölgyeket és még mielőtt szerelmes lenne, gyorsan el is tűnjön. A film női főszereplője egy igazán színes életet élő, vonzó hölgy, aki teniszezik, híres zenész és egyetlen dolgot sosem felejt el: mosolyogni.

A két hasonlónak tűnő, mégis teljesen más életet élő személy találkozásáról, megismerkedéséről és szerelméről szól ez az igazán szórakoztató és elgondolkodtató film.

Whiplash

Whiplash

/Whiplash, 2014/

A Whiplash című film egy remek forgatókönyvet, alkotásokat bemutató dráma.

A történet középpontjában egy mester és egy tanítványa áll. A film a az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájában játszódik, ahol Andrew minden vágya, hogy híres zenész, méghozzá dobos legyen. Mindent megtesz ennek érdekében; sokat gyakorol, kevés időt tölt más elfoglaltságokkal.

Egy napon felcsillan a remény számára, ugyanis az egyik tanár beválogatja a zenekarba, így van esélye megmutatni, hogy mit tud.

A két hasonlóan elszánt zenész között hatalmas feszültség alakul ki. A tanár célja, hogy kihozza mindenkiből a maximumot, ezért mindenre képes, Andrew ebben partner és a végtelenségig harcolnak egymással…

 

SAJÁT SZAVAK

SAJÁT SZAVAK

/Freedom Writers, 2007/

A Saját szavak című film egy pályakezdő, ambiciózus tanárnő és újdonsült “taníthatatlan” diákjairól, kapcsolatáról szól. A történet elején azt tapasztaljuk, hogy jött egy fehér, fiatal, jómódú tanár néni, aki naivan azt reméli, hogy ez a nehezen kezelhető osztály egyből szívébe fogadja, amely viszont (nem meglepő módon) teljes ellenállást tanúsít felé.

A film tulajdonképpen azt az utat mutatja be, hogy a tanárnőnek hogyan sikerül mégis közös hangot találni az osztállyal, ami elindítja őket a változás és a lehetőségek útján.

Ha egy lélekemelő drámára vágyunk, remek választás a Saját szavak.

A SZÁMOLÁS JOGA

A SZÁMOLÁS JOGA

/Hidden Figures, 2016/

A számolás joga az 1950-60-as években játszódik az USA-ba. A film 3 nő történetét követi végig, akiknek sok mindennel kell szembenézniük.

Az igaz történetet feldolgozó mű egy mély és nehéz témát feszeget, a diszkriminációt, ugyanakkor mégis könnyed és szórakoztató tud maradni. A 3 afroamerikai nőnek nem csak a “hétköznapi” nehézségekkel kell megküzdeniük, de ki kell vívniuk maguknak a tehetségüknek, tudásuknak megfelelő munkát és az ezzel járó szakmai elismerést, úgy, hogy nők és feketék.

A film humorral próbálja elvenni a bicskanyitogató szembenállás élét, amit a nők tapasztalnak, így összességében egy elgondolkodtató, társadalmi problémát boncolgató, de mégis szórakoztató film.

ÚTRAVALÓ

ÚTRAVALÓ

“Sokan életünk nagy részét azzal töltjük,

hogy olyan dolgok után vágyakozunk

amiket megkaphatnánk

ha nem töltenénk életünk nagy részét vágyakozással.”


/Alexander Woolcott/

ÉLETREVALÓK

ÉLETREVALÓK

/Intouchables,2011/

Az Életrevalók egy olyan igaz történeten alapul, melyben egy balesetet szenvedett férfi állandó ápolásra, felügyeletre szorul, aki mellé egy teljesen ellentétes karakterű, szociális hátterű személy kerül.

A film rendkívül jól mutatja be, hogyan befolyásolnak minket az előítéletek, hogyan tudjuk az első benyomást mégis felülírni és, hogy hogyan hat egymásra két elveszett sorsú ember.

A matiné nemcsak a történet miatt ragad minket magával, hanem az életszagú humor és a lélekemelő zene hatására is.

A film legnagyobb erőssége, hogy nem csak szórakoztat, de tanít is; az életre, a kudarcok feldolgozására, a lehetőségek meglátására és a számunkra fontos dolgok megbecsülésére.