Browsed by
Tag: virtuális világ

Julie & Julia – Két nő, egy recept

Julie & Julia – Két nő, egy recept

/Julie&Julia, 2009/

A Julie & Julia – Két nő egy recept című film talán leginkább azoknak fog tetszeni, akik szeretik a főzős filmeket, ami által szinte megéhezünk, annyira ízletesen elkészített ételeket látunk. Ugyanakkor a filmnek nem csak ez az erőssége.

A történet két szálon fut, két különböző helyen és időben. Míg Julia Child Franciaországba költözik férjével, akit munkája vezérel oda, addig Julie Amerikában éli mindennapjait íróként párjával. Azért, hogy Julia is hasznosnak érezze magát, míg férje politikai munkáját végzi, beiratkozik egy szakács iskolába, mert úgy gondolja, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája. A főzőtudományát egy könyvön keresztül mutatja be, ami Julie kezébe is kerül.

Julie épp alkotói válságban van, így hirtelen ötlettől vezérelve, valami újat, valami merészet szeretne alkotni, így elkezd blogot vezetni Julia könyvében leírt összes recept megvalósításáról. A két szál így kapcsolódik össze és válik színessé, még érdekesebbé.

Mind a két történet az önmegvalósításról, a problémamegoldásról szól, amiből a néző is könnyen meríthet.

 

 

A kezdő

A kezdő

/The Intern, 2015/

A kezdő című film egy igazán szórakoztató vígjáték, főszerepben egy senior gyakornokkal.

A film egy nyugdíjas munkába állásáról, annak nehézségeiről és sikereiről szól. A történet nagyon jól mutatja be, hogy egy 70 év körüli férfinak mennyire más emlékei vannak a munkáról, mint a mai kor generációjának, gondolva itt a cybertérre, a szlengre, a munkakörülményekre. A kezdeti meglepetések ellenére nyugdíjas korú pályakezdőnk nagyon jól beilleszkedik a csapatba és nem csak ő tanul, de a többiek is tanulnak tőle.

A kezdő valójában rövid időn belül a vezető legfontosabb embere lesz, aki a tapasztalataival és tanácsaival az élet minden területén tudja segíteni társait, mindezt egy nagy adag humorral megspékelve. Film a tiszteletről, generációs különbségekről, tanulásról és önmegvalósításról. Igazi vasárnapi matiné.

Keresés

Keresés

/Searching, 2018/

A Keresés című film egy thriller, amiben egy 16 éves lány eltűnt, az ő kereséséről szól a film.

A történet csavaros, nagyon modern kivitelezésben. A főszereplő apuka minden segítséget megad a nyomozóknak, hogy előkerítsék 16 éves lányát. A film a modern technológiát felhasználva mutatja be, milyen könnyen kideríthetjük, hogy szerettünket kik veszik körül, percek alatt elérjük őket és kereshetjük a nyomokat, ugyanakkor ebben a filmben ezek nagyon rejtélyesek és lassan kerülnek elő. Az egész film tulajdonképpen a neten zajlik, a nyomok keresése, a telefonhívások lebonyolítása, igazán modern.

A film nemcsak azért ajánlott, mert izgalmas, hanem azért is, mert megláthatjuk, hogy ki mit meg nem tenne, vagy éppen tenne gyermekéért és annak védelméért.

 

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

/Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 2018/

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című magyar film első hallásra egy kegyetlen thrillerre emlékeztet. A valóság ennél árnyaltabb és sokkal életszerűbb.

A történet egy gimnázium tanulóiról és az egyik tanárukról szól eleinte, aztán sokkal inkább egy szerelmi szálat mutat be. A film hűen tükrözi az internet adta lehetőségeket, amikkel visszaélve könnyen kerülünk valaki olyannak a bizalmába, akinek a való életben, szemtől-szembe nem tudnánk.

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod a végén egy :)-val egy igazán kegyetlen mondat, aminek a filmben nem is lenne akkora szerepe, ha nem ez lenne a film címe. Így viszont nagy nyomot hagy az emberben és igazi feszültséget keltve hívja fel a figyelmet a virtuális világ veszélyeire, könnyelműen tett kommentekre, postokra, amik akár egy ember életét is keresztbe törhetik.

Mi vajon tettünk már olyan megjegyzést a világhálón, amivel nagyon megbántottunk valakit? Belegondoltunk már abba, ha ezt mi kaptuk volna, nekünk hogy esne? A virtuális világnál nem tudatosul az emberben, de egy nyilvános komment olyan, mintha több száz, vagy akár ezer ember előtt mondanánk ki, legyen szó egy vitáról, egy kegyetlen megjegyzésről.

 

A szerelem hálójában

A szerelem hálójában

/You’ve Got Mail, 1998/

A szerelem hálójában című romantikus vígjáték sokak által ismert, népszerű film a 90-es évek végéről, amikor még másképpen működött az online társkeresés.

A film két főszereplője különös történetét követhetjük végig, egyrészt egymás legnagyobb ellenségei, másrészt ők egymás legfőbb szerelmes vágyai.

Az internetes társkeresés előnye, hogy ismeretlen emberek úgy tudnak találkozni a virtuális térben, hogy talán a valóságban sosem futnának össze és esélyük sem lenne közelebb kerülni egymáshoz; míg a hátránya, hogy olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel a másikat, amilyenekkel a valóságban nem rendelkezik, kvázi megidealizáljuk…

Ma már az online társkeresés egyszerűbb, gyorsabb és elfogadottabb, ugyanakkor érdemes a személyes találkozást nem elhúzni, mert a kölcsönös vonzalom, szerelem csak így tud kialakulni.

 

A nő (Her, 2013)

A nő (Her, 2013)

A nő (Her, 2013) című film egy olyan jövőképet vet elénk, ami jelenlegi nézeteinkkel nehezen illeszkedik.

Lehetséges, hogy eljön majd az a nap, amikor a valós, emberi kapcsolatokat felválthatja egy kreált találmány, és barátunk, szerelmünk egy mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszer lesz?

A film nemcsak egy virtuális valóságot mutat be tökéletesen, hanem azt is, hogy az emberek egyre kevésbé fogékonyak az érzelmekre, egyre nehezebben értik meg egymás metakommunikációját, és még kevésbé tudnak rájuk érzelmesen válaszolni, érzéseket kifejezni.

Emellett valósághűen mutatja be a szerelem gyógyító hatását, lélekfelemelő mivoltát és annak illúzióját, hogy ez egy másik embertől függ…

VIRTUÁLIS VALÓSÁG TERÁPIA

VIRTUÁLIS VALÓSÁG TERÁPIA

A virtuális valóságot, ha megfelelő mértékben használjuk, nem csak szórakoztató tud lenni, de már bizonyos terápiák során segédeszközként is használják.

Különböző fóbiák (pl.: pók, repülés, magasság, klausztrofóbia) kezelésére hatékony módszernek bizonyul a virtuális valóság terápia.

Gondoljunk csak bele, hogy aki a repüléstől fél, hányszor kellene „in medias res” módszert alkalmazva elrepülnie, anélkül, hogy azt mondhatná, hogy köszönöm, én most itt leszállnék.

A kezelések során egy mesterséges, virtuális környezetbe helyezik a pácienst, aki az eszközök segítségével átéli a repülés élményét, méghozzá attól a pillanattól kezdve, hogy elindul a reptérre, egészen addig, amíg le nem száll a repülőgép. A szorongásszint folyamatos mérése által a megfigyelő szakemberek nyomon tudják követni, hogy a folyamat melyik fázisában a legerősebb a félelem, így könnyebben tudnak összepontosítani erre a területre. Emellett, a kliens biztonságban is érezheti magát attól a tudattól, hogy lehetősége van azonnal „kiszállni”. A módszer fontos alapelve a fokozatosság, tehát lépésről lépésre haladni.

Ez a fajta terápia úgy tud segíteni a fóbia leküzdésében, hogy a szorongást kiváltó helyzetet ismerőssé, megszokottá teszi. Ezáltal a repülésről való gondolathoz kapcsolódó stressz legalább egy még elfogadható szintre csökken, ami már nem akadályozza meg a klienst abban, hogy repülőre szálljon.

A virtuális világ egyik hatása

A virtuális világ egyik hatása

Bizarr jövőkép a virtuális világ hatásáról, avagy hogy veszik át a kütyük a nevelők szerepét bizonyos területeken.

Egyre több gyerek kezébe kerül telefon, tablet és más hasonló eszköz, amivel a felnőttek lekötik őket, ahelyett, hogy ők játszanának velük, ők mutatnák be saját szemléletük mentén a világot lurkóiknak. Ez a viselkedés pedig nem csak a gyerek fejlődésére, de a szülőjével való kapcsolatra is rossz hatással lehet.

Egyrészt a virtuális játékok felváltják a kortársakkal folytatott focizást, fogócskázást, amik fejleszthetnék a gyerekek egyéni és szociális készségeit, nem beszélve a testmozgás és a szabad levegő jótékony hatásáról.

Másrészt a gyermekek mindent az internetről ismernek meg, így elveszik a lehetősége annak, hogy a szülők legyenek az elsődlegesek, akikkel csemetéik megvitathatnák az élet nagy kérdéseit. Aminek következménye lehet, hogy a szülők és gyermekeik között nem tud kialakulni egy bensőséges kapcsolat.

Érdemes a kütyükkel tölthető időt korlátozni a gyermekek számára és minél több minőségi időt velük tölteni.