Browsed by
Tag: sport

A békés harcos útja

A békés harcos útja

/Peaceful Warrior, 2006/

A békés harcos útja egy igaz történeten alapuló filmdráma. Dan Millman önéletrajzi könyve alapján készült.

Dan egy fiatal férfi tornász, akinek minden vágya és tettének célja, hogy egyszer sikeres, elismert tornász legyen. Hedonista életet él, veszélyt nem ismerve próbál ki merész feladatokat és edzői utasítás ellenére is hajtja magát folyamatosan. Ám egy nap motorbalesetet szenved, és az eddigi élete hirtelen teljesen megváltozik. Nem tornászhat tovább versenyszerűen. Azonban találkozik valakivel, aki segít neki önmagát felépítenie és egy teljesen új Dant megformálnia. Dan egy igazi harcosként megtanul a jelenben élni, értékelni másokat és önmagát, és élvezni az életet, mindezt úgy, hogy továbbra sem adja fel álmait…

A film izgalmas és nagyon tanulságos, érdemes megnézni.

Tűzszekerek

Tűzszekerek

/Chariots of Fire, 1981/

A Tűzszekerek című film 4 Oscar-díjat nyert remek alkotás az 1980-as évekből, de ez mit sem változtat azon, hogy a mai napig egy sokak által nagyon szeretett és sokszor látott film. A történet az 1924-es párizsi olimpiát idézi meg igaz történetre alapozva. A két főszereplő futó: Harold és Eric Angliát képviselik a  rangos eseményen.

Nemcsak a sikerért küzdenem, hanem annál sokkal nemesebb cél érdekében. Míg egyikük vallási dicsőséget kíván elérni az aranyéremmel, addig a másikuk a zsidó nép önbecsüléséért, elfogadtatásáért küzd. Ezekkel a mély érzésekkel és elvekkel áthatott versenyben a nézők is igazi részesei a történetnek, átérezve a feszültséget, szurkolást.

A film nemcsak a történet miatt érdemli meg, hogy a legjobb filmek közé soroljuk, hanem Vangelis katarzist kiváltó zenéje miatt is. Tiszta szívből ajánlom a filmet mindenkinek.

Free Solo- Mászókötél nélkül

Free Solo- Mászókötél nélkül

/Free Solo, 2018/

A Free Solo – Mászókötél nélkül című film kapta idén a legjobb dokumentumfilmért járó Oscar-díjat. Tehát nem egy tipikus játékfilmről van szó, de mindenképpen érdemes megnézni.

A történet egy nem hétköznapi férfiről szól, aki valami olyasmibe vágja a fejszéjét, vagy éppenséggel láb- és kézujjait, amit ember még nem tett. Egy 900 méter magas, csúszós gránitfalat szeretne megmászni, ami önmagában nem tűnne emberfelettinek, de ez a férfi, egyedül, biztosítókötél nélkül szeretne belevágni ebbe a nagy kalandba.

A film végigkíséri a felkészülését, a biztató csapat, barátok véleménynyilvánítását, egy szerelem kibontakozását és magát a sziklamászást, ami egy letörő szikladarabbal, egy zavaró madárral, egy rossz mozdulattal bármikor véget érhet, úgy, ahogy Alex Honnold élete is…

Ez a film egy emberfeletti célról szól, amikor nem az ész, hanem a szív, az adrenalin diktál.

 

Sérülés

Sérülés

/Concussion, 2015/

A Sérülés című film egy igaz történet alapján játszódó mozifilm. A Will Smith által alakított főszereplő egy törvényszéki patológus, aki kiváló szakértelemmel és rendkívül emberi módon nyúl “ügyfeleihez”.

A Sérülés egy amerikai focista boncolásával kezdődik, amely során kiderül, hogy mi lehet a halála és azt megelőző betegsége hátterében. Ez a tény azonban egy eset kapcsán még nem számít bizonyítottnak, ráadásul igen érzékenyen érinti az amerikai fociligát, így hiába a nagy felfedezés, ez nem tud napvilágot látni.

A történet nagyon élethűen mutatja be azt a helyzetet, amikor egy “jelentéktelen” orvos szava semmit sem ér, ha ezáltal veszélybe kerülhet egy biznisz és így rengeteg pénz; még akkor sem, ha sportolók élete kerül ezáltal veszélybe.

A film a kitartásról, elhivatottságról és az igazságról szól, annak minden veszélyével együtt.

Micsoda csapat

Micsoda csapat

/A League of Their Own,1992/

A Micsoda csapat egy kevésbé ismert, de annál jobb sportfilm. A történet a második világháború idején játszódik, mégsem a csatatér került főszerepben, még csak nem is a férfiak, hanem a baseball és a nők.

A film azt mutatja be, hogy a férfiak okozta hiányban mégis hogyan tudott a sport, mint szórakozás, mint közösségépítő eszköz fennmaradni. Erre pedig azt a megoldást találták, hogy a nők fognak játszani. A film nagyon jól szemlélteti a kor hangulatát a zenék, a jelenetek, a párbeszédek által.

A Micsoda csapat ugyanakkor több, mint egy sportfilm: van benne testvérviszály, igazi csapatjáték, rivalizálás és a női szerepek bemutatása. Ebben az időben a nőknek még kizárólag a konyhában és a gyerek mellett volt a helyük, és óva intették a társadalom tagjait attól, hogy ez változzon, mert az a családok felbomlását jelentheti.

Ma már elfogadott, hogy a női és a férfi szerepek fellazultak, és egészen átjárhatók. Talán nem is az a lényeg, hogy ki főz, ki keres több pénzt, hanem, hogy hogyan tudják elérni a felek, hogy  megmaradjon az egyensúly.