Browsed by
Tag: remény

Vakrandim az élettel

Vakrandim az élettel

/Mein Blind Date mit dem Leben, 2016/

A Vakrandim az élettel című film egy életrajzi ihletésű alkotás.

A történet főszereplője egy érettségi előtt álló szorgalmas, a jövőjét eltervező fiatalember, akinek hirtelen romlani kezd a látása. Kiderül, hogy egy öröklött betegség hatására elveszti szeme világát.

Családja próbálja elfogadtatni vele, hogy szüksége lehet olyan iskolára, munkahelyre, ahol korlátozottsága ellenére is könnyen boldogul. Azonban Saliya hajthatatlan és mindenképpen szeretne abba a luxushotelbe jelentkezni, ahova eredetileg is tervezte. Némi csalással sikerült bekerülnie a vágyott helyre, azonban, hogy itt helyt tud-e állni vaksága ellenére, az a filmből kiderül…

A történet a kitartásról, elszántságról és a vágyak eléréséről szól.

A remény rabjai

A remény rabjai

/The Shawshank Redemption, 1994/

A remény rabjai mondhatni egy klasszikus film, ami nem véletlen. Remek történet, kiváló színészek és alakítások.

A film főszereplői egy börtönben élik mindennapjaikat és ott is kötnek barátságot egymással. Andyt kettős gyilkosság elkövetése miatt ítélik életfogytiglan börtönbüntetésre. Főszereplőnk rengeteg kegyetlenséggel, testi fenyítéssel és a börtönviseltek molesztálásával is találkozik bentléte elején,  majd idővel sikerül kivívnia társai és a fogvatartók tiszteletét, így nyugalomra lel a rácsok mögött.

Andy nem törődik bele, hogy igazságtalanul került börtönbe és sosem hagyja el a remény, hogy egyszer kijut innen és bízik benne, hogy egy napon a kinti világban is megismerhetik egymást legjobb barátjával…

Egy remek film a reményről és a lehetőségek kiaknázásáról.

A szerelem hálójában

A szerelem hálójában

/You’ve Got Mail, 1998/

A szerelem hálójában című romantikus vígjáték sokak által ismert, népszerű film a 90-es évek végéről, amikor még másképpen működött az online társkeresés.

A film két főszereplője különös történetét követhetjük végig, egyrészt egymás legnagyobb ellenségei, másrészt ők egymás legfőbb szerelmes vágyai.

Az internetes társkeresés előnye, hogy ismeretlen emberek úgy tudnak találkozni a virtuális térben, hogy talán a valóságban sosem futnának össze és esélyük sem lenne közelebb kerülni egymáshoz; míg a hátránya, hogy olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel a másikat, amilyenekkel a valóságban nem rendelkezik, kvázi megidealizáljuk…

Ma már az online társkeresés egyszerűbb, gyorsabb és elfogadottabb, ugyanakkor érdemes a személyes találkozást nem elhúzni, mert a kölcsönös vonzalom, szerelem csak így tud kialakulni.

 

A segítség

A segítség

/The Help, 2011/

A segítség című film egy olyan világot mutat be, amit talán ma már el sem tudunk képzelni, ugyanakkor a diszkrimináció napjaink jelensége is.

A film a feketék helyzetét mutatja be, mégpedig egy, majd több színes bőrű házvezetőnő elbeszélésén keresztül. A történet főszereplői a fehér bőrűek házaiban élik  mindennapjaikat, az ő ruháikat mossák, az ő vacsorájukat főzik és a sajátjaik helyett, az ő gyermekeiket nevelik, mindezt persze láthatatlanul, csendben, megalázva.

Egészen addig, mígnem jön valaki, aki meg szeretné ismerni őket és a gondolataikat, vágyaikat, érzéseiket, hogy megmutassa a világnak, hogy kik is ezek a néger nők, hogyan is élik meg mindennapjaikat, helyzetüket…

A film igazán tanulságos, szeretnivaló és az elfogadásra világít rá; érdemes megnézni.

HACSI – A LEGHŰSÉGESEBB BARÁT

HACSI – A LEGHŰSÉGESEBB BARÁT

/Hachiko – A Dog’s Story, 2009/

Ha egy igazán jó családi filmet szeretnénk karácsonykor megnézni, bátran válasszuk Hacsi – A leghűségesebb barát című matinét erre a célra. A film igaz történeten alapul, melynek két főszereplője van: az egyik Hacsi, egy akita kutya, és Wilson professzor.

Amit a mozifilm bemutat, az sokkal több, mint egy kutya és egy ember barátsága; olyan kötődés, odaadás alakul ki közöttük, ami emberek között is ritka. A film nagyon jól mutatja be, hogyan tud egy szőrös, csaholós, bolondos állat minden nap örömöt vinni gazdija életébe, és hogy mennyi szeretetet lehet egy kutyustól kapni.

Igazi családi film, ami nem csak nagyon szerethető, de igazán megható is. 🙂

AZ ÉLET SZÉP

AZ ÉLET SZÉP

/La vita e bella, 1997/

Ha egy filmet kellene választanom, amiről azt gondolom, hogy mindenkinek legalább egyszer látnia kell, azt hiszem, ez lenne az.

Az élet szép egy olyan kivételes alkotás, ami nemcsak a holokauszt drámai oldalát mutatja be, de egy olyan szívmelengető történetet is elénk varázsol, amiben egy szülő mindent megtesz, amit csak tud, hogy megvédje gyermekét és a pici lelkét.

A film egyszerre megrendítő, hiszen nem tudunk és nem is akarunk elvonatkoztatni attól, hogy ez a történelem mondhatni legnagyobb fekete foltja; mégis tud bájos és igazán szerethető lenni az Oscar-díjas szereplést alakító apuka és fia szeretete, játéka által.

Azt gondolom, hogy ez a romantikus dráma egyszerre tanít minket arra, hogy értékeljük az életünket, bármi is történik velünk; másrészt, hogy hogyan küzdjünk meg az élet adta nehézségekkel. Ez a film egy igazi kincs, ami által többek lehetünk.

 

ÉSZVESZTŐ

ÉSZVESZTŐ

/Girl, Interrupted, 1999/

Az észvesztő című dráma nem egy könnyed kis film, hanem nehéz témát mutatva be gondolkodtat el minket.

A történet egy pszichiátrián játszódik, ahova a fiatal 17 éves, bizonytalan Susannat utalják be szülei egy krízis után.

A pszichiátria világát, a különböző diagnózissal ellátott betegekkel való sokszor nehézkes kapcsolatot Susanna szemüvegén keresztül nézhetjük végig, amely által bepillantást nyerhetünk egy olyan közegbe, amely a kinti világtól különbözik.

Ez a benti légkör, hangulat teljesen más, mint a kinti világé, ugyanakkor ennek is van egy dinamikája, hisz hiába mindenki különböző betegségben szenved; odabent valamilyen értelemben mégis egyformák, ez pedig biztonságot és erőt ad számukra.

Susanna pedig egy idő után válaszút elé kerül: melyik világot válassza?

 

EGYSZER

EGYSZER

/Once, 2006/

Az Egyszer című ír film nem a szokásos amerikai romantikus stílust viszi a vászonra; akkor sem, ha van benne romantika, érzelem és  szerelmi szál is.

A zenés film egy férfi és egy nő találkozásáról, egymáshoz fűződő kapcsolatáról és egymás életére való hatásáról szól. Az Egyszer csodás – többek között egy Oscar-díjas – zenékkel büszkélkedhető alkotás.

A film erőssége, hogy elszakad a kliséktől, a tökéletes külsejű és életű főszereplőktől; sokkal inkább életszagú és hétköznapi, amivel még szerethetőbbé válik.

A meglepetés (De Surprise, 2015)

A meglepetés (De Surprise, 2015)

A történet elsőre morbidnak tűnhet, ugyanakkor elgondolkodtat a halálon…és az életen is.

Hogy lehet ily könnyedén, fekete humorral venni egy utolsó kívánságot és meglepetésként értelmezni? Hát így.

A film leginkább azért tanulságos, mert sosem tudhatjuk, hogy mikor történik valami változás az életünkben, ami mindennek értelmet ad…

 

Az élet háza (Life as a House, 2001)

Az élet háza (Life as a House, 2001)

Az élet háza (Life as a House, 2001) lélekmelengető, igazi vasárnapi film.

Ajánlom azoknak, akik szeretnének egy érzelmi hullámvasútra felülni és 125 percen keresztül kiszakadni a valóságból. Ez a darab érinti a szülő-gyerek kapcsolatot, a burn outban (kiégésben) szenvedő kispolgári létet, az első szerelem életre szóló voltát és a halálos betegség diagnosztizálásának hatására történő újjászületést.