VAJON TÉNYLEG SZERET A PÁROM, HA CSAK RITKÁN MUTATJA KI SZERELMÉT?

VAJON TÉNYLEG SZERET A PÁROM, HA CSAK RITKÁN MUTATJA KI SZERELMÉT?

„- Sosem mondod nekem, hogy szeretsz.

– Egyszer már mondtam, ha ez változik, majd szólok.”

– hangzik az ismert mondás.

Gyakori párkapcsolati probléma, hogy az egyik fél úgy érzi, hogy jobban szereti a másikat, ő mindent belead a kapcsolatukba, mindig kimutatja érzésit, míg párja csak ímmel-ámmal tesz kettejükért.

A kapcsolat ilyen esetekben még kimondottan jó is lehet; hisz vannak közös programok, nagy nevetések, meghitt összebújások, közös tervek, csak az a fránya érzés ne lenne az egyik vagy mindkét félben, hogy „a párom NEM SZERET IGAZÁN”.

TÉVES RIASZTÁS VAGY MEGALAPOZOTT VÁLÓOK?

Ha ilyen helyzettel találjuk szembe magunkat, tehát, hogy párunk nem mutatja ki érzéseit, és emiatt feszültség van köztünk, érdemes néhány dolgot górcső alá venni.

  1. Végezzünk egy kis önmonitorozást:
  • Nekünk vajon mennyi szerepünk van abban, hogy kedvesünk falat húz kettőnk közé?
  • Megfelelő mértékben buzdítjuk őt érzelemkifejezésre, vagy esetleg már túlzásba visszük és követeljük tőle?
  • Reális elvárásunk van a másikkal szemben, vagy esetleg korábban sem volt senki, akinek sikerült volna kielégíteni azt az érzelmi szükségletet, amire vágyunk?

Ha ezekben a kérdésekben úgy ítéljük meg, hogy rendjén vannak a dolgok és pártatlan környezetünk is megerősít ebben, akkor nézzük az érem másik oldalát:

  1. Ahogy telnek a hetek, hónapok, úgy ismerjük meg egyre jobban párunkat is. Minden ember más temperamentummal születik, más élmények érik, ennek hatására másképp is fognak reagálni adott élethelyzetekre. Lehet, hogy párunknak több idő kell ahhoz, hogy közel engedjen valakit magához. Ilyenkor különösen fontos, hogy észrevegyük és visszajelezzük kedvesünknek a fokozatos közeledését, érzelem kimutatását.
  1. Ha ismerjük párunk családját, figyeljük meg, hogy a családtagok, hogyan fejezik ki érzéseiket egymás iránt. Hiszen, ha szerelmünk nem úgy szocializálódott, hogy ez természetes, akkor felnőttként is nehezebb az érzelemkifejezés.
  1. Mindenkinek van múltja, többnyire mindenkit ért már csalódás. Ha tisztában vagyunk társunk korábbi sebeivel, könnyebben megértjük, hogy miért viselkedik így, mi lehet az oka annak, hogy olyan érzésünk van, hogy párunk falat épít kettőnk közé.
  1. Fontos, hogy ki mondjuk, hogy mi bánt minket, mit érzünk, ha társunk nem mutatja ki érzéseit. Nem csak az önkifejezéshez szükséges ez, hanem ahhoz is, hogy megkérdezzük párunkat, hogyan tudunk neki segíteni az érzelmi gátoltság leküzdésében.
  1. Az őszinte, nyílt kommunikáció nem csak abban segíthet, hogy a feleknek ne kelljen barkóbázniuk, hogy mire vágyik a másik, hanem ezáltal közelebb is kerülhetnek egymáshoz.

Amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy párunknak meg kell tanulnia, hogyan fejezze ki érzéseit; tudatosítjuk, hogy időbe telik, míg közel enged valakit magához; ezeket felszínre is hoztuk; kitaláltuk közösen, hogy legyen mind a kettőnknek jobb; DE még mindig van valami, ami miatt nem vagyunk teljesen elégedettek, akkor fordulhat elő az, hogy más a szeretetnyelvünk.

DE MI AZ A SZERETETNYELV ÉS HOGYAN LEHET AZT BESZÉLNI?

A szeretetnyelv fogalma Gary Chapman nevéhez fűződik, aki azt vette észre a párterápiák során, hogy a felek nem veszik észre, hogy a másik mennyire szereti őt. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a felek másképpen fejezik is érzéseiket egymás iránt.

Ha alaposan megfigyeljük magunkat, felismerhetjük, hogy mi hogyan kedveskedünk szerelmünknek, hogyan tudatjuk vele, hogy milyen fontos is ő a számunkra. Persze, mi sem természetesebb, hogy fordítva mi pont ugyanezt várjuk a másiktól.

De mi van akkor, ha ő másképp mutatja ki a szerelmét és ő is ugyanezt a kifejezésmódot várja tőlünk?

Ekkor jön az az érzés, hogy a párunk nem szeret minket, úgy igazán. A valóság viszont az, hogy valószínűleg nagyon is szeret minket, csak éppen máshogy mutatja ki.

A fentiek mentén öt szeretetnyelvet különböztetünk meg.

Ezeknek a bemutatására kerül sor a héten. Hétfőtől péntekig minden nap ismertetek egy szeretetnyelvet, ami alapján felfedezhetitek, hogy mi a saját és párotok szeretet kifejezésmódja.

Comments are closed.