Browsed by
Tag: pillanat

Egy nap

Egy nap

/Egy nap, 2018/

Az Egy nap című film nem véletlenül ilyen sikeres. A történet igazán hétköznapi és ettől lesz annyira szerethető és egyben ijesztő is.

A film egy ötfős, hétköznapi család egyetlen napját mutatja be, amiben az apró eseményektől kezdve a mély megélésekig kísérhetjük szereplőinket. Az Egy nap azért szuper film, mert rengeteg területet érint és közben hiteles is tud maradni; oly annyira, hogy láthatjuk az anyagiakkal való megküzdést, a gyerekekre fordított figyelem hiányát, a férj-feleség kapcsolat háttérbe szorulását, a család és a munkahely közti egyensúly fenntartására tett kísérletet és a láthatatlan érzelmi szenvedést.

Mint mostanában egyre jellemzőbb módon, ennek a filmnek sincs egy feloldozása, és nem is ez a célja, talán nem is tudna hiteles maradni. A történet akár a szomszédunkban vagy kollégánk lakásában is játszódhatna, annyira életszagú.

Vajon a mi életünk egy napjáról milyen film készülne?

SZERELMÜNK LAPJAI

SZERELMÜNK LAPJAI

/The Notebook, 2004/

A Szerelmünk lapjai nem véletlenül az egyik legnépszerűbb romantikus film, hiszen csak kevesek szívet nem melengeti meg.

A történet mondhatni egy tipikus szerelmi szálat fejt ki, de annál sokkal több van benne. Megjelenik a viszály, a társadalmi és egyben családi elvárás, szemben az igaz szerelemmel, ami válaszút elé állítja bájos hölgy főszereplőnket.

A film több szálon fut, amely valahol összefonódik, és szép lassan bontakozik ki előttünk az igaz szerelem.

Könnyen magával ragad a film, amely mind látványvilágában, mind tartalmában szépen eleveníti meg előttünk a romantikát és a drámát.

Vajon saját szerelmünk lapjai is tele vannak ennyi érzelemmel, szeretettel és támogatással? 🙂

Csillagainkban a hiba

Csillagainkban a hiba

/The Fault in Our Stars, 2014/

A Csillagainkban a hiba nem egy könnyed, vidám film, hanem egy mélyenszántó, kíméletlen mű.

A történet főszereplője két rákos fiatal, akik nemcsak egymásra, hanem önmagukra is találnak.  Együtt fedezik fel a világot és kezdenek el élni. Megtapasztalják a szerelmet, a fájdalmat, és magukba szippantják az élet minden egyes rezdülését, még ha oxigén palackon is keresztül.

A film megtanít értékelni az életet. Amilyen nehéz, olyan szerethető és együttérzést kiváltó film, mely alapján felvetődik a kérdés: a halálos ágyadon mire szeretnél visszaemlékezni, és ehhez mit kell még tenned, mi tart vissza a megvalósításukban?

AMELIE CSODÁLATOS ÉLETE

AMELIE CSODÁLATOS ÉLETE

/Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001/

Ha egy igazán magával ragadó filmet szeretnénk megnézni, akkor tökéletes választás Amelie csodálatos élete. Ahogy a cím is mutatja, valóban mesebeli csodákkal teli, mind a kreatívan megfogalmazott mondatok, mind a fülbemászó zene, mind a színes látvány. Amelie megtalálja azt a módot, hogyan tud mások életébe örömöt csempészni, ami által ő is boldog lesz.

A film nem csak a hétköznapok szürkeségéből repít ki minket, de azt is bemutatja, hogy mennyire jó adni, különlegesnek hinni magunkat és ez által azzá is válni. Mert az élet sokkal színesebb, egyedibb, mint ahogy sokszor látjuk. Éljünk az élet adta lehetőségekkel, olykor vesszünk el a részletekbe, és tegyük különlegessé a mindennapjainkat. 

Ha magadat jellemeznéd, melyik lenne az a néhány mondat, tulajdonság, mozdulat, amitől te “csak rád jellemzően” te lennél?

“Az élet még azoknak is nyújt feledhetetlen pillanatokat,

akiknek folyton kihullik az emlékezetükből, hová tették a kulcsaikat.”

(Richard H. Thaler)