SZERELEMBŐL BARÁTSÁG? LEHETSÉGES?

SZERELEMBŐL BARÁTSÁG? LEHETSÉGES?

“Maradjunk barátok”

Gyakran hallani olyan szakításról, ahol a felek abban állapodnak meg, hogy ugyanolyan fontos szereplői maradnak egymás életének és megosztják egymással apró-cseprő örömüket és bánatukat, csupán más minőségben. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy bár a szerelem elmúlt, a barátság megmaradhat, tehát másfajta kötelék lesz a két fél között.

Ez vélhetően nem pár hetes kapcsolatok esetén okoz gondot, ugyanis ahhoz, hogy egy mély barátságról beszélhessünk, többnyire hosszabb időnek kell eltelnie. Másrészt, ha rövid időn belül felismerik a felek, hogy nem egy világrengető szerelemről van itt szó, akkor nem jelenthet nagy problémát, ha a felek úgy döntenek, hogy csak barátok lesznek (vagy azok sem).

Felmerülhet a kérdés:

Egyáltalán akarunk még az exünkkel haverkodni?

Ha a válasz egyértelműen NEM, mert akár:

 • van elég “spanunk”
 • a párkapcsolat során nem váltunk igazán barátokká
 • emberileg is csalódtunk a volt párunkban
 • annyira más irányba megy az életünk, hogy már nincs is közös témánk, stb.,

akkor nem kell erőltetni ezt a barátság témát. Többnyire ezt érzik az emberek, és ilyen esetben fel sem merül annak a gondolata, hogy ezek után is rendszeresen beszélgessenek, néhanapján találkozzanak egymással.

Ha viszont azt érezzük, hogy bár a szerelem elmúlt, de tiszteljük egymást, tudni szeretnénk a másikról, és a hónapok/évek alatt igazi barátokká is váltunk, akkor érdemes tennünk a barátság fenntartásáért.

Milyen előnyei lehetnek a volt párunkkal való barátságnak?

 • Egy olyan barát, akivel kölcsönösen számíthatunk egymásra, mindig jól jön. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy vélhetően azon kevés emberek közé tartozik volt párunk, akik igazán ismernek minket és jobbára el is fogadtak olyannak, amilyenek vagyunk.
 • Volt kedvesünk egyfajta fokmérője lehet életünknek, hiszen ismeri a múltunkat; milyen vágyaink, céljaink voltak, és ha mi megfeledkeznénk ezekről, esetleg letérnénk az útról, ők jelezhetik felénk, hogy hoppá-hoppá, biztosan ezt akarjuk?
 • A múltunk hozzánk tartozik, az a korábbi énünk is mi vagyunk. Ha valaki foggal-körömmel próbálja kizárni az életéből az exet nyomós ok nélkül, könnyen lehet, hogy még haragot, dühöt, csalódottságot él meg, ami pedig az elengedést nehezíti. Ha nem is szeretnénk barátok maradni a volt párunkkal, akkoris érdemes átgondolni, hogy milyen pozitívumot kaptunk az exünktől és békésen elválni egymástól. Tehát ha meglátjuk az utcán, ne az legyen az első gondolatunk, hogy hogyan tudnánk átmenekülni a túloldalra, hogy észre se vegyük egymást.
 • Egy hosszú kapcsolat magával hozza, hogy nem csak a pár két tagja között lesz mindennapos a kapcsolat, de kölcsönösen megismerik egymás barátait, családját. Ha pedig sikerül barátoknak maradni, akkor nem feltétlenül kell felbomlania ennek a társaságnak, így nem kell elhagynunk volt párunk megkedvelt haveri körét.

De, mint tudjuk, szinte mindennek két oldala van. Nézzük az érem másik oldalát!

Milyen veszélyei lehetnek a szerelemből barátság státusznak?

 • Nehezebb túllépni, ha vannak még gyengéd érzések a másik felé. Ha nehezen tudunk túl lenni a szakításon, nem fog jót tenni, hogy napi kapcsolatban maradunk.
 • Ha úgy érezzük, hogy mindig számíthatunk volt párunkra, lehetséges, hogy kevésbé leszünk nyitottak és motiváltak egy új kapcsolatra. Hiszen van valaki, akivel mindent meg tudunk beszélni, programokat tervezni, akinek a vállán ki tudjuk sírni magunkat, sőt még a másik nemtől érkező bókokat is begyűjthetjük általa.
 • Egy szoros barátság az exünkkel magával hozhatja annak a veszélyét, hogy azt gondoljuk, hogy a másiknak sosem lesz új párja, vagy legalábbis minket akkor sem fog hanyagolni. De ahogy ez a “hétköznapi” barátságoknál, úgy ebben az esetben sem feltétlenül van így. Sőt!
 • Ha barátok tudunk maradni volt kedvesünkkel, miután valamelyikőnk már új párkapcsolatban él, akkor fel kell készülni arra, hogy vagy ránk vagy exünkre féltékeny(ek) lesz(nek). Ez pedig jelentheti a barátság végét.

Hogyan érdemes fenntartani volt párunkkal a barátságot?

 1. Érdemes az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve mérlegelni, hogy mennyit is jelent számunkra ez a barátság. Ha még nem vagyunk túl a szakítás fájdalmain, érdemes távolságot tartani volt párunktól vagy fordítva ezt tiszteletben tartani.
 2. Ha már mind a ketten úgy érezzük, hogy lezártnak tekintjük a szerelmi kapcsolatot és szeretnénk fenntartani a barátságot, érdemes leülni és egy megállapodást kötni, azaz az új helyzetre (“maradjunk barátok”) vonatozóan szabályokat felállítani. Ezt egyébként egy párkapcsolatban is érdemes megtenni. 🙂
 3. Figyeljünk arra, hogy ez a barátság valóban csak barátság maradjon és normális keretek közé szorítsuk. A másik nemtől való bókokat ne tőle várjuk és fogadjuk el, hogy (már) nem kell minden percéről beszámolnia, mindent megosztania velünk. És nekünk se ő legyen az elsődleges, akit hívunk, ha valami jó vagy rossz történik velünk.
 4. Ha egy új párkapcsolatba vágunk, érdemes az elején tisztázni, hogy van olyan barátunk, akivel korábban egy párt alkottunk, de  lezártuk és nincs ok féltékenységre. Ha úgy alakul, be is mutathatjuk őket egymásnak, de azért a mindennapos találkozást semmiképpen se erőltessük.

Tehát, lehetséges szerelemből barátság, de többnyire csak egy idő után, mikor már nincs fájdalom, megtanultuk helyén kezelni az új szituációt, és nem akadályoz minket abban, hogy új kapcsolatot kezdjünk.

Comments are closed.