TESTI-LELKI MEGÚJULÁS, AVAGY A FELTÖLTŐDÉS FONTOSSÁGA ÉS MÓDJAI

TESTI-LELKI MEGÚJULÁS, AVAGY A FELTÖLTŐDÉS FONTOSSÁGA ÉS MÓDJAI

Ahhoz, hogy testünk és lelkünk regenerálódni tudjon, néha időt kell szakítani arra, hogy önmagunkkal, párunkkal, családunkkal minőségi időt töltsünk. Itt a tavasz, a jó idő, így egyre több lehetőségünk van a négy fal közül elszabadulni és feltöltődni.

Na de miért is van szükségünk feltöltődésre?

A legjobb hasonlat egy autó lehet, ami ugyebár üzemanyaggal működik. Ennek az analógiának megfelelően testünknek is szüksége van energiára, ami hajtja, ami segít abban, hogy nap, mint nap felkeljünk, helytálljunk, mint a munka hősei, mint szülők, mint Nő/Férfi és még azt is érezzük, hogy nekünk ez mind jó és elégedettek vagyunk. Na mármost, ez jól hangzik, de valljuk be, nem mindig sikerül ezt elérni. Ugyanis a mindennapok mókuskereke be tud minket szippantani, és ahogy a tank ürül, úgy mi se tudunk már eleget nyújtani a munkában, kedvesen szólni lurkónkra, mikor 5-jére kérjük, hogy mosson már fogat, vagy mikor párunk ágyba bújna velünk. Tehát van, hogy kimerülünk. Ilyenkor és ennek megelőzésére fontos a feltöltődés.

 NÉZZÜK, HOGYAN TUDSZ FELTÖLTŐDNI!

  1. A TERMÉSZET EREJE

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy földanyánk a legközelebbi és talán leghatásosabb segítőnk a feltöltődésben. Mindenki járt már erdőben, hegyekben, vízparton, ahol a természet lágy ölén lehetett, így mindenki ismeri a tiszta levegő illatát; a fák susogó halk zaját; a madarak, tücskök akusztikus szimfóniáját.

A természet ereje leginkább a sajátosságában, végtelenségében és abban rejlik, hogy magunkra tudunk figyelni. Ahogy a városban sétálunk, biztosan előbb-utóbb szembejön velünk egy plakát, egy ismerős, egy dudálás, egy veszekedő pár, egy sikító gyerek, ami mind-mind elvonja a figyelmünket a belsőnkről. A természetben ezt visszakapjuk, nem kér minket, hogy vegyük meg, beszélgessünk vele, vigasztaljunk meg, csak sétáljunk benne és csodáljuk, cserébe feltölti a lelkünket és a friss levegő a testünket is.

2. AZ ALVÁS SZEREPE

Mint már annyian elmondták, az alvás igenis fontos, méghozzá az elég és a jó alvás. Az, hogy hány órát kellene aludnunk, még a brit tudósok is vitatják. Persze az átlag, amit ilyenkor megemlítenek az a bűvös 8-as, de már a 7,5 óra is elegendő egyesek szerint. Viszont mivel minden ember más, más alvás igénnyel is rendelkezik, így van akinek 10, van, akinek 6 óra alvásra van igénye, de ezt még az adott nap fáradalma is könnyen befolyásolhatja. Ami talán lényegesebb, hogy az alvás pihentető legyen. Ehhez az kell, hogy megfelelő körülmények legyenek éjszaka: a zajokat szüntessük meg (tv-ből, kintről érkezőket egyaránt) legyen kényelmes az ágymatrac, a párna, megfelelő hőmérséklet. Egy esti séta sokat segíthet abban, hogy könnyebben elaludjunk, egyrészt kicsit segít a mindennapi stressz levezetésében, másrészt a friss levegő is jótékony hatással van alvásunkra.

Éjszakai üzemmódunkban az anyagcserénk lelassul, így szervezetünk fel tud töltődni. Az alvás abban is segít, hogy jobban emlékezzünk másnap az elsajátított ismeretekre, illetve, hogy ezek a későbbiekben is jobban megszilárduljanak. Emellett fontos szerepe lehet álmainknak is, melyek segíthetnek a problémáink feldolgozásában. Nyugodalmas, kényelmes matracban és párnákban gazdag, álommanókkal teli, jó éjszakát mindenkinek!  🙂

 3. A MOZGÁS ÖRÖME

A sport az egyik legjobb módja a stressz levezetésnek és a testi-lelki feltöltődésnek. Most, hogy itt a tavasz, bátran kimehetünk a szabadba is mocorogni. A futás és a biciklizés tökéletes megoldás arra, hogy mozogjunk is és még a természetbe is kijussunk. Ezek a mozgásformák abban is segítségünkre szolgálnak, hogy endorfint, azaz „boldogsághormont” szabadítanak fel, így az egészségesebb örömszerzésünk érdekében leválthatjuk a „dugifiókban” lévő csokijainkat egy futócipőre (biztos, ami biztos ínségesebb időkre hagyjuk meg egy kis étcsokit).

Ha kellemes az idő, már a természetben is lehet jógázni, ami teljes mértékben kiszolgálja a feltöltődésünket. A jógázás alatt ugyanis nem csak a porcikáinkat mozgatjuk meg, de azáltal hogy minden egyes zaj megszűnik körülöttünk, lehetőségünk van meditálni,  harmóniára találni és picit magunkba fordulva tudjuk feltölteni lelki tankunkat is.

A testmozgás úgyis hozzájárul jobb közérzetünk eléréséhez, hogy általa azt érezzük, hogy tettünk magunkért, a külsőnkért és a pozitívabb önértékelésünkért is. Kell ennél több érv a sportoláshoz? 🙂

4. AZ UTAZÁS SZÉPSÉGE

Utazni jó. Biztosan vannak köztetek olyanok, akik nem szeretnek repülni, vagy több órát utazni azért, hogy eljussanak valahova, és még azon se lepődünk meg, ha valaki azt mondja, hogy az utazást is ki kell pihenni, így tulajdonképpen nem feltöltődés. Persze, mindenben lehet igazság.

De ki ne vágyna felfedezni egy új kultúrát, más nemzet ételspecialitását, szokásait? Az utazások során az ember úgy érezheti, hogy gazdagodott, rálátást kapott sok mindenre, amire nem is gondolt eddig. Gondoljunk csak a spanyol sziesztára, olasz temperamentumra, a holland szélmalmokra vagy a skandinávok munkaidejére.

Minden országnak megvan a szépsége, így Magyarországnak is, tehát érdemes itthon is kirándulni, felfedezni hazánkat. Nem kell feltétlenül hatalmas költségű utazásokra gondolni, akár a közeli városokba is elmehetünk és utánajárhatunk, honnan kapta a település a nevét, vannak-e legendák az ott lakókról.

És az sem kizárt, hogy a bakancslistánkon ott van a fehér homokos tengerpartos nyaralás, amire életünkben csak egyszer kerül sor. Az embert akkor tudja igazán feltölteni az utazás, ha olyan emberekkel és olyan helyre megy, amire vágyik.

Az utazást érdemes úgy felfogni, mint egy hosszabb kalandot az indulás és érkezés közötti időtartamnál. Hiszen rá is kell készülni, valamelyest megtervezni, bepakolni. Az érkezés után pedig kipakolni, a fényképeket előhívni vagy albumba rendezni, akár egy beszámolót írni róla, amit hetekkel később is elő tudunk venni és ez által ismét átélni.     

 5. AZ ALKOTÁS MŰVÉSZETE


Sokan azt feltételezik, hogy festeni, verset írni csak a kiváltságosok tudnak. De ez nem így van. Nem kell művésznek lenni ahhoz, hogy alkossunk. Nem kell, hogy cél legyen tökéletes képet festeni, tökéletes fotót készíteni, elég, ha élvezzük, amit csinálunk szabadidőnkben.

Egyre több olyan eseményt, vállalkozást találunk, ahol amatőrök is kipróbálhatják magukat különböző alkotó tevékenységekben.

De már az is feltölthet minket, ha egy kézzel készített ajándékot készítünk szeretteinknek. Ezzel nem csak magunkat pezsdítjük fel, de egészen biztos, hogy párunk, családtagjaink, barátaink is díjazni fogják. Ha az időjárás ránk mosolyog, a szabadban tudunk kertészkedni, virágot ültetni, ami szintén az alkotás egyik fajtája. De akár a konyhában sütögetve is lehetünk művészek és ez is hozzájárulhat megújulásunkhoz.

Tehát a feltöltődésnek számtalan módja van, múlt heti témát idézve: csak a kreativitásunk szabhat határt. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. 🙂

Comments are closed.