Browsed by
Tag: terápia

VIRTUÁLIS VALÓSÁG TERÁPIA

VIRTUÁLIS VALÓSÁG TERÁPIA

A virtuális valóságot, ha megfelelő mértékben használjuk, nem csak szórakoztató tud lenni, de már bizonyos terápiák során segédeszközként is használják.

Különböző fóbiák (pl.: pók, repülés, magasság, klausztrofóbia) kezelésére hatékony módszernek bizonyul a virtuális valóság terápia.

Gondoljunk csak bele, hogy aki a repüléstől fél, hányszor kellene „in medias res” módszert alkalmazva elrepülnie, anélkül, hogy azt mondhatná, hogy köszönöm, én most itt leszállnék.

A kezelések során egy mesterséges, virtuális környezetbe helyezik a pácienst, aki az eszközök segítségével átéli a repülés élményét, méghozzá attól a pillanattól kezdve, hogy elindul a reptérre, egészen addig, amíg le nem száll a repülőgép. A szorongásszint folyamatos mérése által a megfigyelő szakemberek nyomon tudják követni, hogy a folyamat melyik fázisában a legerősebb a félelem, így könnyebben tudnak összepontosítani erre a területre. Emellett, a kliens biztonságban is érezheti magát attól a tudattól, hogy lehetősége van azonnal „kiszállni”. A módszer fontos alapelve a fokozatosság, tehát lépésről lépésre haladni.

Ez a fajta terápia úgy tud segíteni a fóbia leküzdésében, hogy a szorongást kiváltó helyzetet ismerőssé, megszokottá teszi. Ezáltal a repülésről való gondolathoz kapcsolódó stressz legalább egy még elfogadható szintre csökken, ami már nem akadályozza meg a klienst abban, hogy repülőre szálljon.