Browsed by
Tag: női szerep

Micsoda csapat

Micsoda csapat

/A League of Their Own,1992/

A Micsoda csapat egy kevésbé ismert, de annál jobb sportfilm. A történet a második világháború idején játszódik, mégsem a csatatér került főszerepben, még csak nem is a férfiak, hanem a baseball és a nők.

A film azt mutatja be, hogy a férfiak okozta hiányban mégis hogyan tudott a sport, mint szórakozás, mint közösségépítő eszköz fennmaradni. Erre pedig azt a megoldást találták, hogy a nők fognak játszani. A film nagyon jól szemlélteti a kor hangulatát a zenék, a jelenetek, a párbeszédek által.

A Micsoda csapat ugyanakkor több, mint egy sportfilm: van benne testvérviszály, igazi csapatjáték, rivalizálás és a női szerepek bemutatása. Ebben az időben a nőknek még kizárólag a konyhában és a gyerek mellett volt a helyük, és óva intették a társadalom tagjait attól, hogy ez változzon, mert az a családok felbomlását jelentheti.

Ma már elfogadott, hogy a női és a férfi szerepek fellazultak, és egészen átjárhatók. Talán nem is az a lényeg, hogy ki főz, ki keres több pénzt, hanem, hogy hogyan tudják elérni a felek, hogy  megmaradjon az egyensúly.