Browsed by
Tag: apa

HOGYAN LEHET MEGOLDANI, HOGY AZ APA IS LEGYEN A GYEREKKEL, ÉS MI ENNEK AZ ELŐNYE?

HOGYAN LEHET MEGOLDANI, HOGY AZ APA IS LEGYEN A GYEREKKEL, ÉS MI ENNEK AZ ELŐNYE?

Gyakran hallani kimerült anyáktól, hogy mindent nekik kell megoldani a gyerkőccel kapcsolatban. A kedvesére nem nagyon tud számítani, pedig hát csak együtt vállalták és hozták össze ezt a kis szeretetcsomagot, ugyebár.

Ez az olykor szemrehányó megjegyzés gyakran vitát eredményez a családokban. Tehát egyik félnek sem jó és vélhetően egyikük sem elégedett.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Érdemes átgondolni, természetesen a gyermek korát figyelembe véve, hogy vajon az anya szeretne és lenne lehetősége dolgozni? Ne 8 órás munkára gondoljunk persze, hanem heti néhány órára, esetleg home office lehetőségre. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyermek ez idő alatti felügyeletét megoldjuk, akár a rokonság, akár egy babysitter igénybevételével, vagy…

Ha az apuka meg tudja oldani, hogy korábban hazajön a melóból, érdemes ezt az időt kihasználni arra, hogy az anyák dolgozhassanak, vagy csak egyszerűen feltöltődhessenek, ugyanis nem minden anya igényli, hogy visszatérjen a GDP-termelők közé, de a pihenés nekik is kijár.

De miért jó ez a picinek és az apának is, hogy együtt lehetnek?

Az apukák gyakran érezhetik úgy, hogy a gyermek születése előtt több figyelmet kaptak párjuktól, ami persze valahol egyértelmű, hiszen már nem csak ketten vannak, ráadásul a nő nem csak figyelmét, de egy időre testét is a gyermeke szolgálatába állítja.

A gyermeket azonban (többnyire) ketten vállalják, ketten szeretnének egy új földlakót nevelni, aki mind a kettőjük vonásait, mozdulatait, egyediségét magán viseli. Az apák ugyanúgy szerelembe esnek, elérzékenyülnek, mikor picinyüket először karjukba foghatják, először hallják, hogy „apa”. Ezek a kis szeretetgombócok egy életen ét (sokszor szószerint is) igénylik, hogy az apák vállára támaszkodhassanak.

A kötődés szempontjából fontos, hogy az apukák is kivegyék részüket a nevelésből. Ahhoz, hogy a gyermek bizalommal tudjon édesapja felé fordulni, ahhoz neki is időt kell vele tölteni; etetni, fürdetni, játszani.

Ez az apának is feltöltődés lehet, hiszen bemutathatja lurkójának, hogy ő a világ legjobb focistája, ő tudja a legviccesebben előadni a spenótot evő Popeye különszámát és az ő keze a család védelmezője, ami a világ minden apró-cseprő bajától megvéd. A gyerekek gyakran nevezik példaképnek apjukat, de ehhez tenni is szükséges.

A gyermek fejlődése szempontjából pedig megemlíthetjük az apával töltött minőségi idő előnyei között azt is, hogy azok a gyermekek, akikre apjuk több időt szánnak, magasabb intelligenciával rendelkeznek. Ennek hátterében az áll, hogy míg az édesanyák többnyire ölelgetik, puszilgatják, tehát érzelmileg töltik fel a gyerkőcök szeretettankját, addig az apukák inkább az ügyességi, logikai játékokat és a sportolást választják a közösen eltöltött időben. Így a gyermek gondolkodása, helyzet felismerő és megoldó képessége is fejlődik. Ez pedig hosszútávon szülőként is kifizetődő lesz.

Amit még fontos kiemelni, hogy egy picinek – legyen szó lányról vagy fiúról -, mindig a javára szolgál, ha van egy apaképe. Látja, hogy mi a férfi szerepe a háznál, az anyagiak megteremtésében,  a  család védelmében,  a szülői és házastársi egységben és mindenben, amiről azt mondhatják később a lányok, hogy ilyen férjet szeretnék; és a fiúk, hogy én is így fogom csinálni.

Kedves FÉRFIAK, mutassátok meg, hogy APÁNAK LENNI JÓ! 🙂