Sérülés

Sérülés

/Concussion, 2015/

A Sérülés című film egy igaz történet alapján játszódó mozifilm. A Will Smith által alakított főszereplő egy törvényszéki patológus, aki kiváló szakértelemmel és rendkívül emberi módon nyúl “ügyfeleihez”.

A Sérülés egy amerikai focista boncolásával kezdődik, amely során kiderül, hogy mi lehet a halála és azt megelőző betegsége hátterében. Ez a tény azonban egy eset kapcsán még nem számít bizonyítottnak, ráadásul igen érzékenyen érinti az amerikai fociligát, így hiába a nagy felfedezés, ez nem tud napvilágot látni.

A történet nagyon élethűen mutatja be azt a helyzetet, amikor egy “jelentéktelen” orvos szava semmit sem ér, ha ezáltal veszélybe kerülhet egy biznisz és így rengeteg pénz; még akkor sem, ha sportolók élete kerül ezáltal veszélybe.

A film a kitartásról, elhivatottságról és az igazságról szól, annak minden veszélyével együtt.

Micsoda csapat

Micsoda csapat

/A League of Their Own,1992/

A Micsoda csapat egy kevésbé ismert, de annál jobb sportfilm. A történet a második világháború idején játszódik, mégsem a csatatér került főszerepben, még csak nem is a férfiak, hanem a baseball és a nők.

A film azt mutatja be, hogy a férfiak okozta hiányban mégis hogyan tudott a sport, mint szórakozás, mint közösségépítő eszköz fennmaradni. Erre pedig azt a megoldást találták, hogy a nők fognak játszani. A film nagyon jól szemlélteti a kor hangulatát a zenék, a jelenetek, a párbeszédek által.

A Micsoda csapat ugyanakkor több, mint egy sportfilm: van benne testvérviszály, igazi csapatjáték, rivalizálás és a női szerepek bemutatása. Ebben az időben a nőknek még kizárólag a konyhában és a gyerek mellett volt a helyük, és óva intették a társadalom tagjait attól, hogy ez változzon, mert az a családok felbomlását jelentheti.

Ma már elfogadott, hogy a női és a férfi szerepek fellazultak, és egészen átjárhatók. Talán nem is az a lényeg, hogy ki főz, ki keres több pénzt, hanem, hogy hogyan tudják elérni a felek, hogy  megmaradjon az egyensúly.