A kezdő

A kezdő

/The Intern, 2015/

A kezdő című film egy igazán szórakoztató vígjáték, főszerepben egy senior gyakornokkal.

A film egy nyugdíjas munkába állásáról, annak nehézségeiről és sikereiről szól. A történet nagyon jól mutatja be, hogy egy 70 év körüli férfinak mennyire más emlékei vannak a munkáról, mint a mai kor generációjának, gondolva itt a cybertérre, a szlengre, a munkakörülményekre. A kezdeti meglepetések ellenére nyugdíjas korú pályakezdőnk nagyon jól beilleszkedik a csapatba és nem csak ő tanul, de a többiek is tanulnak tőle.

A kezdő valójában rövid időn belül a vezető legfontosabb embere lesz, aki a tapasztalataival és tanácsaival az élet minden területén tudja segíteni társait, mindezt egy nagy adag humorral megspékelve. Film a tiszteletről, generációs különbségekről, tanulásról és önmegvalósításról. Igazi vasárnapi matiné.

Bohém rapszódia

Bohém rapszódia

/Bohemian Rhapsody, 2018/

A Bohém rapszódia a Queen együttes történetét mutatja be, különösképpen frontemberük: Freddie Mercury életét.

A film első hallásra talán nem tűnik pszichológia szempontból érdekesnek, de aki már látta, az vélhetően másképp gondolja. A film nem csak amiatt szórakoztató, mert a világ egyik legismertebb zenekaráról szól, hanem mert több olyan témát is feszeget, ami elgondolkodtató.

A zenekar, aki magát egy családnak is vallja, rendkívül sikeres utat járt be, ami köszönhető egyediségüknek és annak, hogy bátran szembementek a konvenciókkal. Freddie Mercury egy kivételes tehetség volt, akinek a másságával is szembe kellett nézni. A filmben végigkísérhetjük Freddie nemi identitásának megbizonyosodását, összeomlását, szárnyalását és betegségével való szembenézését.

A film nemcsak a zene szerelmeseinek ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeretne katartikus élményeket átélni, többek között az által, ahogy a tömeg ereje hat ránk.

Valaki más élete

Valaki más élete

/La vie d’une autre, 2012/

A Valaki más élete egy francia romantikus film, melynek főszereplője, Marie 40. születésnapján arra eszmél, hogy nem ismeri a saját életét.

A címben megnevezett valaki más tulajdonképpen ugyanúgy Marie, csak 15 évvel idősebb, mint amire emlékszik, amiben élt. A történet során végigkísérjük Mariet saján életének felfedezésében, jobbá tételében. Míg fiatalon egy bohókás, vidám, életszerető nő volt, ma arra kel, hogy más a stílusa, más neveli a fiát, a férjének és neki is szeretője van és csak a munkáért él. De ő nem erre vágyik.

A film mondandója, hogy sosincs késő ráeszmélni, hogy az életünk nem épp úgy halad, ahogy szeretnénk, és a változtatás lehetősége mindig fennáll, ha teszünk érte.

Férjhez mész, mert azt mondtam

Férjhez mész, mert azt mondtam

/Because I Said So, 2007/

A Férjhez mész, mert azt mondtam című film egy romantikus vígjáték, melyben egy (vagy inkább három) anya-lánya kapcsolatot követhetünk nyomon. A film nagyon szórakoztató és tanulságos, igazi vasárnapi matiné.

A történet talán elsőre nem tűnhet pszichológiai témájúnak, ugyanakkor, ha alaposan megfigyeljük az anya tetteit, akkor joggal mondhatjuk, hogy a “szülők félelme attól, hogy ugyanazt a hibákat elkövetik majd gyerekeik” jelenséget tökéletesen mutatja be.

Az édesanyja hirdetést ad fel, hogy megtalálja legkisebb lányának a  tökéletes férfit, ami valljuk be az egyik legnagyobb határátlépés amit egy anya megtehet gyermekével szemben, ugyanakkor a másik oldalt megvizsgálva: a szeretet vezérli, hiszen a legjobbat akarja szeme fényének.

Vajon hol a határ, amíg még egy szülő beleszólhat gyermeke életébe?

 

Kszi, Simon

Kszi, Simon

/Love, Simon, 2018/

A Kszi, Simon című film egy romantikus vígjáték, mely elsőre egy tipikus történetnek tűnik: hétköznapi tinikkel, problémákkal; egészen addig míg meg nem tudjuk Simon, a főszereplő nagy titkát.

Ma már egyre inkább elfogadottá válik a homoszexualitás, de még mindig meglepi az embereket, ha ezzel a filmvásznon is találkoznak és hiába tűnik ugyanolyan folyamatnak egy szerelem kibontakozása, ha két azonos neműről van szó, még mindig falakba tud ütközni a közvélemény által az elfogadottsága.

Holott ez a történet két fiatalról szól, az ő megismerkedésükről, szerelmük kibontakozásáról, az elvesztésétől való félelemről, azzal megnehezítve, hogy először maguknak kell elfogadniuk, hogy ők azonos nemű embert szeretnek. Majd ezt felvállalni barátok, család előtt és reménykedni abban, hogy a coming out hatására senki sem fog elfordulni tőlük.

A film jól mutatja be Simon belső vívódását, és azt, hogy az ember nem tud sokáig egy ekkora titkot magában tartani anélkül, hogy közben ne zárkózna be arra várva, hogy végre újra levegőt vehessen…

Whiplash

Whiplash

/Whiplash, 2014/

A Whiplash című film egy remek forgatókönyvet, alkotásokat bemutató dráma.

A történet középpontjában egy mester és egy tanítványa áll. A film a az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájában játszódik, ahol Andrew minden vágya, hogy híres zenész, méghozzá dobos legyen. Mindent megtesz ennek érdekében; sokat gyakorol, kevés időt tölt más elfoglaltságokkal.

Egy napon felcsillan a remény számára, ugyanis az egyik tanár beválogatja a zenekarba, így van esélye megmutatni, hogy mit tud.

A két hasonlóan elszánt zenész között hatalmas feszültség alakul ki. A tanár célja, hogy kihozza mindenkiből a maximumot, ezért mindenre képes, Andrew ebben partner és a végtelenségig harcolnak egymással…

 

COCO

COCO

/Coco, 2017/

A Coco című animációs film szintén egy Oscar-díjas alkotás. A történet középpontjában egy család és annak múltjának a felderítése áll.

Miguelnek, Coco unokájának legfőbb vágya, hogy muzsikus lehessen, ám családja ezt teljes mértékben ellenzi. A fiút ez kicsit sem riasztja el álmának megvalósításától, még egy gitárt is képes ellopni annak érdekében, hogy megmutathassa tehetségét, ám ekkor valami váratlan történik vele: olyan képességre teszt szert, ami által látja a halottakat és ő is láthatóvá válik számukra. Ekkor veszi kezdetét a családja titkainak felderítése.

Az animációs film tele van érzelmekkel, humorral és egy igazán látványos képvilággal. Coco legnagyobb értéke, hogy a túlvilágot, az elhunytakat olyan könnyedén és természetesnek mutatja be, hogy ezáltal teljesen feloldódik a gyerekekben a haláltól való félelem.

Forrest Gump

Forrest Gump

/Forrest Gump, 1994/

Forrest Gump című filmről talán mindenkinek a “Fuss, Forest! Fuss!” szállóige jut először eszébe, de nem csak ettől lett a film emlékezetes.

Sokak kedvencét alakító Forrest Gump egy különleges, nagyon szerethető figura, akihez hozzáfoghatót nem nagyon elevenítettek meg még a filmvásznon ilyen jól. Forrest minden jelentős eseményen részt vett az 1950-es évektől 1970-ig, mégsem érzékelte ennek igazán jelentőségét. Elvégzi a főiskolát, kiváló sportolóvá válik, mégis mindezt olyan természetesen, mintha csak arra kérnénk valakit, hogy vigye le a szemetet. A film egésze alatt ezt a könnyedséget érezzük.

A történet főszereplője, olyan, mint egy mesehős, akinek végighallgathatjuk a kalandos életét és ez alatt elszakadhatunk a szürke hétköznapokból. Mi más is lehetne a zárszó, mint: “Fuss, Forest! Fuss!”.

 

Lady Bird

Lady Bird

/Lady Bird, 2017/

A Lady Bird című filmről az Oscar-díjátadó kapcsán is sokat hallhattunk, nem véletlenül.

A történet főszereplője Christine, vagy ahogy inkább ő szereti, hogy hívják: Lady Bird, aki egy gimis kamaszlány, nagy álmokkal, mindennapi nagyon szórakoztató történetekkel. A film kiválóan mutatja be, hogy miken megy keresztül egy 17 éves lány, amibe beletartozik a szülőkkel való állandó harc, a barátságok és szerelmek közötti hányattatás, a szüzesség elvesztése és a pályaválasztás.

Lady Bird egy igazán különleges lány, amit külseje és viselkedése is igazol, mégis könnyen bele tudjuk képzelni magunkat a helyébe. A film legnagyobb elismerése pont ebben rejlik, hogy akár rólunk is szólhatna, mi is érezhetnénk, viselkedhetnénk így, vagy tesszük/tettük is így.

Történet egy hétköznapi lányról, nagy álmokkal, de vajon ezek az álmok megadják azt, amire valóban vágyik?

 

Fel!

Fel!

/Up, 2009/

A Fel! című animációs film nemcsak gyerekeknek ajánlott, hanem felnőtteknek is. Maga a történet is talán leginkább felnőttfejjel érthető meg. A történet picit a Dennis, a komiszra hajaz abból a szempontból, hogy itt is megjelenik előttünk egy szomorú, zsörtölődő öregember, és egy csupaszív, huncut kisfiú, aki mindent megtesz azért, hogy mosolyt csaljon a másik arcára.

A Fel! című mesében egy régi álmot kergetve nem szokványos módon kel útra a 78 éves Carl, akihez potyautasként csatlakozik egy kisfiú, akiknek a kalandjait végigkísérhetjük.

A matiné több, mint egy mese, több, mint egy szórakoztató animációs film; megmutatja nekünk, hogy amikor már minden veszve van, akkor is lehet kiút, és lehet találni örömet az életben, csak meg kell látnunk.