A régi város

A régi város

/Manchester by the Sea, 2016/

A régi város című film szintén egy Oscar-díjas alkotás. A történet nagyon valósághűen, hiteles mutatja be tragédiák feldolgozását több szálon is.

A dráma középpontjában egy kamasz srác és nagybátyja története áll, ugyanakkor ennél sokkal többről van szó.

A film kiválóan mutatja be, hogy mindenki másképp dolgozza fel az őt ért traumákat és mindenkinek másfajta megküzdési stratégiája van; van, aki tagadásba, van, aki alkoholba menekül és van, aki megpróbál továbblépni és újra felépíteni az életét. Ugyanakkor egy valamiben mindenki azonos: soha nem lesz már olyan az életük, mint az előtt, hogy elveszítettek valakit, aki nagyon közel állt hozzájuk.

A film nem csak a forgatókönyv, de a főszereplő alakítása miatt is megkapta azt a bizonyos szobrot, ami, mind a két kategóriában méltó helyet talált magának.

Három óriásplakát Ebbing határában

Három óriásplakát Ebbing határában

/Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017/

A Három óriásplakát Ebbing határán című film az idei Oscar gála egyik “főszereplője” volt, így azt hiszem, hogy mindenképpen érdemes figyelmet szentelni ennek a filmnek.

A történet egy dráma, amelyben egy anya szeretné – és ezért mindent meg is tesz – , hogy a rendőrség komolyabban vegye lánya meggyilkolásának esetét és elkövetőjének felderítését. Az alkotás valóban megrázó, és a film egész ideje alatt érezzük a feszültséget, rövid idő után nem csak a képernyőn, hanem saját magunkban is. Bármennyire is együttérzünk az anyával, olykor annyira ijesztő az Oscar-díjas alakítása és elvetemültsége, hogy szinte megsajnáljuk a többi szereplőt is.

A három óriásplakátról szóló film csak az alakítások miatt nagyszerű, hanem a forgatókönyv is olyan csavarokat tartalmaz, ami kapcsán joggal izguljuk végig a filmet és nézzük végig az anya és a körülötte élők kálváriáját, fájdalmát.

Életem Cukkiniként

Életem Cukkiniként

/Ma vie de Courgette, 2016/

Az Életem Cukkiniként egy olyan családi animációs film, ami nagyon sok mondanivalóval lett megfűszerezve.

A történet egy hányatott sorsú kilencéves kisfiúról szól, akinek nagyon fiatal kora ellenére folyamatos nehézségekkel kell szembenéznie; édesanyja elvesztésével, gyerekotthonba kerüléssel, beilleszkedési nehézségekkel és saját érzéseivel való megküzdéssel.

Az animációs köntösbe bújtatott dráma ezzel a képi világgal könnyedebb tud lenni, valamint a humorral próbálják kompenzálni ezt a nehéz témát, amit úgy sikerül elérni, hogy mégis kellő nyomot hagy bennünk.