Ízlés szerint fűszerezve

Ízlés szerint fűszerezve

/Quanto basta, 2018/

Az Ízlés szerint fűszerezve című film egy olasz vígjáték, amiben nem csak a toszkán vidéket csodálhatjuk meg, de a film kellőképpen érzékenyít is az autizmussal élők irányába.

A történetnek két főszereplője van, egy kiváló, de emberileg nehéz természetű séf, és egy autista srác, aki kiválóan ért az ízekhez, fűszerekhez. A film az ő találkozásukról, egymásra való hatásáról szól. Arturo, a séf dühkitörések miatt egy segítő csoportban tanítja főzni az Asperger-szindrómásokat, akik közül kiemelkedik Guido a tehetségével. Guido egy versenyen vesz részt, ahol mentoraként Arturot jelöli meg, így kezdődik rögös úton a barátságuk.

A verseny során egyre jobban megmutatjuk mélyebb énjüket egymásnak, és válnak egymás tanítóivá. A film nemcsak szórakoztató, de megható is, ami nemcsak az érzékenyítésről szól, de az elfogadást is jól példázza.

Whiplash

Whiplash

/Whiplash, 2014/

A Whiplash című film egy remek forgatókönyvet, alkotásokat bemutató dráma.

A történet középpontjában egy mester és egy tanítványa áll. A film a az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájában játszódik, ahol Andrew minden vágya, hogy híres zenész, méghozzá dobos legyen. Mindent megtesz ennek érdekében; sokat gyakorol, kevés időt tölt más elfoglaltságokkal.

Egy napon felcsillan a remény számára, ugyanis az egyik tanár beválogatja a zenekarba, így van esélye megmutatni, hogy mit tud.

A két hasonlóan elszánt zenész között hatalmas feszültség alakul ki. A tanár célja, hogy kihozza mindenkiből a maximumot, ezért mindenre képes, Andrew ebben partner és a végtelenségig harcolnak egymással…

 

COCO

COCO

/Coco, 2017/

A Coco című animációs film szintén egy Oscar-díjas alkotás. A történet középpontjában egy család és annak múltjának a felderítése áll.

Miguelnek, Coco unokájának legfőbb vágya, hogy muzsikus lehessen, ám családja ezt teljes mértékben ellenzi. A fiút ez kicsit sem riasztja el álmának megvalósításától, még egy gitárt is képes ellopni annak érdekében, hogy megmutathassa tehetségét, ám ekkor valami váratlan történik vele: olyan képességre teszt szert, ami által látja a halottakat és ő is láthatóvá válik számukra. Ekkor veszi kezdetét a családja titkainak felderítése.

Az animációs film tele van érzelmekkel, humorral és egy igazán látványos képvilággal. Coco legnagyobb értéke, hogy a túlvilágot, az elhunytakat olyan könnyedén és természetesnek mutatja be, hogy ezáltal teljesen feloldódik a gyerekekben a haláltól való félelem.

HECTOR A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN

HECTOR A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN

/Hector and the Search for Happiness, 2014/

A Hector a boldogság nyomában már önmagában is egy sokat sejtető film a címe alapján.

A történet egy olyan pszichiáterről szól, aki úgy érzi, hogy úgy ad tanácsokat, hogy közben ő semmit sem tud az életről, a boldogságról. Ennek megváltoztatására úgy dönt, hogy utánajár a boldogság forrásának…

A film jól mutatja be a kiégés jeleit, és azt, hogy hogyan lehet ezen változtatni. Egyfajta bakancslistát is követ Hector a filmben, ami szintén arra sarkallhat minket, hogy mi is gyűjtsük össze azokat a dolgokat, élményeket, helyeket, amiket még szeretnénk elérni az életünk folyamán, és tegyük is meg őket.

A másik kérdés pedig, hogy vajon nekünk mit jelent a boldogság, boldogok vagyunk, mit tudunk tenni azért, hogy boldogok/boldogabbak legyünk…?

NAPOS OLDAL

NAPOS OLDAL

/Silver Linings Playbook, 2012/

A Napos oldal című film az újrakezdésről, a lehetőségekről és a boldogság kereséséről szól.

A film főszereplője egy olyan férfi, aki mindenét elveszítette: a feleségét, az állását, a házát, de leginkább önmagát. Most pedig 8, elmegyógyintézetben töltött hónappal később szeretne mindent újrakezdeni és legfőképp visszakapni feleségét.

Mivel elvesztette otthonát is, így kénytelen hazaköltözni szüleihez. Ekkor megismerkedik Tiffanyval, aki szintén mentális problémákkal küzd. A kettejük kapcsolata kvázi üzleti alapon nyugszik, ami mégis megváltoztatja mindkettejük életét…

Mikor a boldogságunkat keressük, sokszor nem is tudjuk, hogy mit is keresünk pontosan egészen addig, amíg meg nem találjuk.

A SZÍV BAJNOKAI

A SZÍV BAJNOKAI

/The Blind Side, 2009/

A szív bajnokai egy igaz történetet dolgoz fel. A film tele van igaz, mély érzelmekkel, közben mégsem egy romantikus vígjáték.

A történet főszereplői egy színes bőrű, nagy darab, az iskolában rosszul teljesítő srác és egy fehér bőrű, gazdag, sikeres feleség és anya.

Hogy mi a kapcsolat közöttük? Leigh Anne fia összebarátkozik ezzel a nagy mamlasszal, akit felkarol és mindenben támogat majd ő és az egész családja. A film nem csak a sportszeretőknek ajánlott, mert annál sokkal több van benne: empátia, mérhetetlen nagy emberség, összetartás és szeretet.

A szív bajnokai valóban egy szuper kis film, ami ráébreszti a nézőit arra, hogy ha összefogunk, csodákra vagyunk képesek.

EGYSZER

EGYSZER

/Once, 2006/

Az Egyszer című ír film nem a szokásos amerikai romantikus stílust viszi a vászonra; akkor sem, ha van benne romantika, érzelem és  szerelmi szál is.

A zenés film egy férfi és egy nő találkozásáról, egymáshoz fűződő kapcsolatáról és egymás életére való hatásáról szól. Az Egyszer csodás – többek között egy Oscar-díjas – zenékkel büszkélkedhető alkotás.

A film erőssége, hogy elszakad a kliséktől, a tökéletes külsejű és életű főszereplőktől; sokkal inkább életszagú és hétköznapi, amivel még szerethetőbbé válik.

JUTALOMJÁTÉK

JUTALOMJÁTÉK

/Jutalomjáték, 2016/

Ha valakinek tetszett az Életrevalók című film, ebben sem fog csalódni. 🙂

A történet hasonló; egy gyógyíthatatlan beteg férfi ápolásra szorul, akinek egy fiatal hölgy fog segíteni ebben és a mindennapi teendők elintézésében. Az öregúr nem csak beteg, de mogorva és elviselhetetlen is, sőt, még színészlegenda is. A lánynak ez még kapóra is jön, hiszen színésznőnek készül, így nem csak munkát szerez, de egy példakép mellé is szegülhet.

A film egészét átlengi a humor, az irónia, ami folyamatosan mosolyt csal az arcunkra, emellett elgondolkodtat és felteszi a kérdést: van értelme még az életnek betegen, öregen, reménytelenül?

SAJÁT SZAVAK

SAJÁT SZAVAK

/Freedom Writers, 2007/

A Saját szavak című film egy pályakezdő, ambiciózus tanárnő és újdonsült “taníthatatlan” diákjairól, kapcsolatáról szól. A történet elején azt tapasztaljuk, hogy jött egy fehér, fiatal, jómódú tanár néni, aki naivan azt reméli, hogy ez a nehezen kezelhető osztály egyből szívébe fogadja, amely viszont (nem meglepő módon) teljes ellenállást tanúsít felé.

A film tulajdonképpen azt az utat mutatja be, hogy a tanárnőnek hogyan sikerül mégis közös hangot találni az osztállyal, ami elindítja őket a változás és a lehetőségek útján.

Ha egy lélekemelő drámára vágyunk, remek választás a Saját szavak.