Hétköznapi emberek

Hétköznapi emberek

/People like us, 2012/

A Hétköznapi emberek egy valós történetet dolgoz fel. A film valóban egy nem mindennapi, de olyan valósághű szituációt mutat be, amivel talán mi is egyre gyakrabban találkozhatunk.

A főszereplő, Sam egy húszas éveiben járó hétköznapi srác hétköznapi problémákkal: munkájában kudarc éri, bedől a cége, hiába vannak meg a megfelelő képességei hozzá, valamint megtudja, hogy édesapja elhunyt.

A fiú kénytelen szülővárosába utazni a temetésre bármennyire is nem szeretne, ugyanis régóta nem tartja a kapcsolatot családjával, csak a sérelmeit dédelgette velük kapcsolatban. Azonban, amikor hazaér váratlan fordulatként megtudja, hogy van egy nővére nem hétköznapi apja részéről. Sam egyszerre érez mérhetetlen dühöt és kíváncsiságot eltitkolt testvére és annak fia iránt, így titokban felkeresi őket.

Vajon hogyan alakul a kapcsolatuk, mennyire tudnak egy hétköznapi testvérpárrá alakulni és hogyan hatnak egymás életére?

A történet az elfogadásról, családi titkokról és azok hatásáról és a családi kötelékekről szól; valóban elgondolkodtató.

Csillag születik

Csillag születik

/A Star is Born, 2018/

A Csillag születik című film most megy a mozikban elég nagy sikerrel, ami nem is csoda, hiszen Bradley Cooper és Lady Gaga a főszereplők; illetve van benne romantika, zene és katarzis.

A történet elsőre inkább romantikus vígjátéknak tűnhet, de valójában nem az. A film dráma és nem a csilivili énekesek boldog életét mutatja be, hanem sokkal inkább a függőségben szenvedő személy életét és környezetére tett hatását, amihez persze a zenei világ is hozzátesz.

A Csillag születik jól mutatja be, hogy lesz valakinek az életéből egy lemenő csillag és azt is, hogy egy hétköznapi lány hogyan lesz popdíva; de leginkább azt, hogy a függőség hogyan tudja tönkretenni nem csak a függő, de a szerettei életét is. Az állandó aggódás, feszültség; hol egymásba ölelő, hol egymástól ellökő szenvedély remekül megjelenik a vásznon és ezért érdemes ezt a filmet megnézni.

 

 

 

Marvin szobája

Marvin szobája

/Marvin’s Room, 1996/

A Marvin szobája egy 90-es évekbeli film, amely sok témát érint, tele humorral és drámai elemekkel.

A történet főszereplője a cím ellenére két lány, akik 20 éve nem találkoztak, pedig testvérek. Bessie és Lee teljesen más életet élnek, míg előbbi az édesapját, Marvint és nagynénjét ápolja, addig Lee két fiát neveli és próbálja megvalósítani álmait.

A történet bár kicsit felszínesen, de jól mutatja be a két lány élete közti különbséget, és ezáltal egymás iránt érzett szeretet és olykor haragot; Lee és idősebb fia közti harcot; és egy szétszakadt család újra összekovácsolását Marvin szobájában.

A film tele van olyan poénokkal, amiken még ma is ugyanúgy tudunk kacagni, mint 20 évvel ezelőtt. Ugyanakkor elgondolkodtat, egy betegség kell hozzá, hogy újra találkozzanak a családtagok és feloldják a köztük lévő ellentétet?

Ízlés szerint fűszerezve

Ízlés szerint fűszerezve

/Quanto basta, 2018/

Az Ízlés szerint fűszerezve című film egy olasz vígjáték, amiben nem csak a toszkán vidéket csodálhatjuk meg, de a film kellőképpen érzékenyít is az autizmussal élők irányába.

A történetnek két főszereplője van, egy kiváló, de emberileg nehéz természetű séf, és egy autista srác, aki kiválóan ért az ízekhez, fűszerekhez. A film az ő találkozásukról, egymásra való hatásáról szól. Arturo, a séf dühkitörések miatt egy segítő csoportban tanítja főzni az Asperger-szindrómásokat, akik közül kiemelkedik Guido a tehetségével. Guido egy versenyen vesz részt, ahol mentoraként Arturot jelöli meg, így kezdődik rögös úton a barátságuk.

A verseny során egyre jobban megmutatjuk mélyebb énjüket egymásnak, és válnak egymás tanítóivá. A film nemcsak szórakoztató, de megható is, ami nemcsak az érzékenyítésről szól, de az elfogadást is jól példázza.

Fifti-fifti

Fifti-fifti

/50/50, 2011/

A Fifti-fifti című film sok témát érint, ami miatt ajánlani lehetne: betegség, kitartás, szülő-gyerek kapcsolat, szerelem és barátság.

A történet főszereplője egy 27 éves átlagos srác, aki reggel bemegy dolgozni, szó nélkül elvégzi a munkáját, a dilis haverjával lóg, aztán hazamegy a barátnőjéhez, és másnap ez kezdődik elölről.

Egészen addig, mígnem kap egy olyan hírt orvosától, ami megváltoztatja az életét. Kiderül, hogy súlyos betegségben, rákban szenved.Ekkor megtapasztalja, hogy ki áll mellette igazán, ki pedig csak sajnálatból; megérti édesanyja aggodalmát; megérzi a haláltól való félelmet; megéli az igaz barátságot; és meglátja, hogy minden csak fifti-fifti esélyes..

Az igazi csoda

Az igazi csoda

/Wonder, 2017/

Az igazi csoda című film életem egyik legjobb filmje. A film trailere után úgy gondoltam, hogy ezt a mély filmet csak akkor szabad megnézni, ha az ember befogadó és rá tud hangolódni, nem amikor “jó bekapcsolom a tv-t, lesz, ami lesz” állapotban van.

A történet főszereplője első ránézésre egy olyan kis csodasrác, aki genetikai hiba miatt arcdeformitással született, így  másképpen néz ki, mint az átlag ember. De a filmbe belemerülve rájövünk, hogy Auggie nem csak egy ugyanolyan kisfiú, mint  a többiek, de még sokkal különb is nálunk, és nem negatív értelemben. Másrészt arra is rájövünk, hogy ennek a filmnek bizony nem csak Auggie a főszereplője, hanem az anyukája, apukája, nővére, legjobb barátja, legnagyobb ellensége és mindenki, aki vele kapcsolatba kerül, mert ezáltal nekik is lesz egy olyan saját történetük, amit Auggieval való kapcsolatuk hozott létre.

A film hihetetlen jól mutatja be, hogy hogyan viszonyulnak az emberek a “más külsejű”, hátrányos helyzetű embertársaikhoz, hogyan éli ezt meg ez a különc gyerek, és hogyan ennek a személynek a testvére, aki így válik láthatatlanná; hogy lesz a szüleiből önmagát feladó felnőttek, és hogy tud ez a rendszer mégis normálisan, boldogan működni.

Az igazi csoda remekül érzékenyít minket erre a nehezebb sorsa és a velejáró akadályokra, ezáltal még jobban tiszteljük azokat az embertársainkat, akik valamilyen látható különbséggel élnek és megtanít értékelni az egészséget, átlagosságot, miközben egy igazi csodának lehetünk a részei.

 

RÖGTÖNZÖTT SZERELEM

RÖGTÖNZÖTT SZERELEM

/The Big Sick, 2017/

A Rögtönzött szerelem című romantikus vígjátékot még a moziban játsszák, de érdemes megnézni, ha valaki szeretne egy igaz sztorin alapuló filmet nézni.

A történet egy amerikai lány és egy Amerikában élő pakisztáni származású, de nem terrorista férfi szerelméről szól.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez is egy tipikus amerikai romkom, véleményem szerint nem az. A néző valóban átérzi a származásból és a kultúrából jövő különbségek miatti konfliktusokat, amik a filmben leginkább a rendezett vs. szerelemből házasság ellentétéből adódik.

A film igazán humoros és szívmelengető, tele a olyan fordulatokkal, amit az élet írt. 🙂

ÉSZVESZTŐ

ÉSZVESZTŐ

/Girl, Interrupted, 1999/

Az észvesztő című dráma nem egy könnyed kis film, hanem nehéz témát mutatva be gondolkodtat el minket.

A történet egy pszichiátrián játszódik, ahova a fiatal 17 éves, bizonytalan Susannat utalják be szülei egy krízis után.

A pszichiátria világát, a különböző diagnózissal ellátott betegekkel való sokszor nehézkes kapcsolatot Susanna szemüvegén keresztül nézhetjük végig, amely által bepillantást nyerhetünk egy olyan közegbe, amely a kinti világtól különbözik.

Ez a benti légkör, hangulat teljesen más, mint a kinti világé, ugyanakkor ennek is van egy dinamikája, hisz hiába mindenki különböző betegségben szenved; odabent valamilyen értelemben mégis egyformák, ez pedig biztonságot és erőt ad számukra.

Susanna pedig egy idő után válaszút elé kerül: melyik világot válassza?

 

JUTALOMJÁTÉK

JUTALOMJÁTÉK

/Jutalomjáték, 2016/

Ha valakinek tetszett az Életrevalók című film, ebben sem fog csalódni. 🙂

A történet hasonló; egy gyógyíthatatlan beteg férfi ápolásra szorul, akinek egy fiatal hölgy fog segíteni ebben és a mindennapi teendők elintézésében. Az öregúr nem csak beteg, de mogorva és elviselhetetlen is, sőt, még színészlegenda is. A lánynak ez még kapóra is jön, hiszen színésznőnek készül, így nem csak munkát szerez, de egy példakép mellé is szegülhet.

A film egészét átlengi a humor, az irónia, ami folyamatosan mosolyt csal az arcunkra, emellett elgondolkodtat és felteszi a kérdést: van értelme még az életnek betegen, öregen, reménytelenül?

TE NEM VAGY TE

TE NEM VAGY TE

/You’re not you, 2014/

A Te nem vagy te című dráma egy súlyos betegségben szenvedő nő életét és környezetére gyakorolt hatását mutatja be.

A tehetséges, sikeres zongorista, feleség, barát egyszerre veszít el mindent és mindenkit maga körül anélkül, hogy ő bármit is tett volna. Az ápolásra szoruló nő egy vadóc lány mellett tud felszabadulni és megélni ki nem mondott vágyait.

A film rendkívül jól mutatja be azt az érzelmi hullámvasutat, amin a beteg átmegy: “Van értelme így élni? Elvárhatom, hogy velem maradjon így is?” Ahogy a cím is mondja, ez az ember, már nem az az ember, aki én voltam…